Društvo

Ugledni srpski kardiolog savetuje! Ovako blokirate kancerogene sastojke u masnoj hrani, roštilju i pečenju! Prvo uzmete tup nož...

Shutterstock

Dr Borović posavetovao i šta obavezno treba da urade ljudi koji su pod stresom

Kardiolog doktor Petar Borović istakao je da nesanica mnogo utiče na naš život i na naše zdravlje. Dr Borović ističe važnost kvalitetnog sna. U savremenom društvu, kada se sve kasnije odlazi u krevet, mozak nema vremena da se dovoljno odmori i relaksira telo, pa zdravstveno stanje često bude narušeno.

Kako bismo svoje navike popravili i uklonili nesanicu mnogi posežu za lekovima za spavanje, koji kako naglašava dr Borović, ne mogu čoveku da pruže pravi i dubok san koji je neophodan za regeneraciju organizma.

- Pravi san treba da bude dubok i ispunjen lepim snovima, a za to je potrebno pripremiti se unapred. Preporučuje se da se četiri sata pre spavanja ne unosi hrana, kao i da se izbegavaju kafa i alkohol, jer oni negativno utiču na kvalitet sna - kaže dr Borović.

tv prva printscreen 

On naglašava važnost zdravog sna, koji ima uticaj na ceo organizam i spolja i iznutra.

Nezdrav san može dovesti i do veoma teških posledica po zdravlje, a jedna od posledica je i srčani udar. Nezdrav san u kombinaciji i sa nezdravom ishranom neretko može biti fatalan po nečije zdravlje.

Šta obavezno treba da urade ljudi koji su pod stresom

Ljudima koji su pod stresom, koji nezdravo žive, hrane se, a uz to konzumiraju i cigarete i slabo spavaju, savetuje da se posvete porodici, da redovno šetaju, odlaze na svež vazduh, ali i da redovno učine nekog srećnim.

Youtube Printscreen/Emisija Farma 

Ako volite masno i nezdravo, evo saveta kako da ga jedete

Kako ulazimo u period slava, dr Borović ima i savet za sve one koji vole da uživaju u masnoj hrani i bogatoj trpezi.

- Važno je održavati ravnotežu i paziti na ishranu kako bi se ublažili negativni efekti. Ako bismo pre pečenja popili svež sok od sveže ceđenih narandži, sok bogat vitaminima. Ili uzeli dve, tri mandarine i narandžu, blokirali biste kancerogene sastojke. Mi nećemo jesti pečenje svaki dan. Ni roštilj.

Ako jedemo roštilj, tupom stranom noža ostružite to što je izgorelo, ono najcrnje, to su kancerogeni! I svakog dana jedite oko 400-500 grama voća. I to prvo popijte vodu, pa voće, ono se najbrže vari.

Kurir.rs/Blic