Kako da preživite prejedanje na slavama: Srbi prave najveću grešku, posebno kad je posna hrana, doktorka savetuje kako da sprečite katastrofu
Dr Veroslava Stanković otkrila je kako da zadržimo vitku figuru tokom slava i koju grešku najčešće pravimo.
Stigla je "sezona prejedanja". Kako ispoštovati domaćina na slavi, a zadržati vitku liniju, otkrila je u emisiji "150 minuta" na Prvoj dr Veroslava Stanković, specijalista higijene ishrane, dijetolog.
Kako kaže, najveći problem je količina hrane koja može da ostavi negativne posledice po zdravlje.
"I kad je slava posna, ljudi znaju da se prejedu. Domaćini puno nude gostima, a gosti ne mogu da odbiju. Ko kaže da jede isto kao kod kuće, sigurno nije tačno. Ako imate više slava, onda ste stvarno u problemu jer vam ne gine prejedanje, problemi sa želucem i jetrom, ali i viškom kilograma. Ja inače ne jedem mnogo. Ljudi koji ne jedu mnogo, njima je i želudac mali, pa ne može mnogo da stane. Ja sam, narodski rečeno, ušla u štos. Ko to nema i ko ne može da odoli, postoji problem", rekla je dr Stanković i otkrila trik koji pomaže:
"Ajurvedska ishrana kaže da, ko hoće da smrša, pre obroka popije čašu ili dve vode. U momentu obroka je smanjen prostor za ostatak hrane i brzo se formira osećaj sitosti. Sa supom može takođe. Supa je izuzetno zdrava, tanjir supe i te kako smanjuje količinu hrane i naravno, salata. Salata može čak i prva da se uzima, ali ne one slavske, nego salate od povrća", savetovala je dr Stanković.
"Između glavnog obroka i slatkiša bi trebalo da bude minimum sat vremena pauze. Zato je preporuka da se ni voće ne jede posle glavnog obroka. Enzimi se baziraju na ono što smo uneli pre toga i onda ostaje nesvareni deo voća ili slatkiša, kreće fermentacija i to može da dovede do oštećenje želuca, naše bakterijske flore i da nanese više štete nego koristi", objasnila je.
Nikada ne praktikujte naviku da ne jedete ceo dan jer uveče idete na slavu, upozorila je dr Stanković.
"Svako gladovanje i velika količina hrane posle toga, morate da se složite sa tim, da se to vrlo često dešava u svakodnevnom životu, to je stres za organizam. Podizanje insulina i kortizola, pa kortizol pokreće iz jetre šećer i dolazi do naglog skoka glikemije i ulazimo u začarani krug koji na kraju dovodi do insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti", rekla je dr Stanković.
Nutricionista tvrdi da je hranom i čajevima moguće promeniti raspoloženje: