Na društvenim mrežama spekulisalo se da gotova, konzervirana hrana može da sadrži jedan od najstrašnijih otrova - botulinski toksin, koji čak i u veoma malim količinama može da izazove teško trovanje sa fatalnim ishodom. Novinarka Kurir televizije Nevena Milošević proverila je u raygovoru sa svojim sagovornikom prof. dr Miljkom Ristićem, kardiohirurgom koliko je zapravo opasno konzumirati konzerviranu hranu.
- Naša hrana je izuzetno opasna, ali ne može bez konzervansa da se koristi. Oni su tu da štite hranu od bakterija i mikroorganizama. Ta mera koja je dozvoljena za konzervanse se često ne poštuje od firmi koje prave tu hranu, bilo to meso ili neka druga vrsta. Dužnost onoga koji prodaje jeste da na svakom pakovanju postoji ceduljica da li je količina konzervansa za tu vrstu hrane dozvoljena - započeo je Ristić i nastavio:
- Ima raznih vrsta konzervansa i trebalo bi da se i mi kao obični potrošači malo uputimo šta je i koliko je dozvoljeno. Obično je to na uputstvima na pakaovanjima obeleženo crvenom ili zelenom bojom kako bi ukazalo da ta opasnost od štetnih posledica nije bezazlena. Upotreba nitrata i nitrita za konzervaciju mesnih proizvoda može da izazove rak, neka druga vrsta izaziva astmu. Postoje ustanove i komisije koje isključuju iz proizvodnje hranu sa konzervansom u većim količinama nego što je dozvoljeno. Prema tome, najbolje bi bilo hraniti se samo svežom hranom, ali to je nemoguće. Mislim da je došlo krajnje vreme da se u školama jednim časom mesečno obrati pažnja na ovu temu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs
OVO SU NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA VEZANIH ZA ISHRANU: