Tradicionalno jelo

Gosti na slavi se otimaju oko ovog jela: Klasičnom receptu za prebranac dodajte samo jedan sastojak i oduševićete sve

Foto: Profimedia

Pripremljen na klasičan način, biće jednako lep i kada je topao i kada se ohladi, pa se savršeno uklapa u svaku priliku.

Posni prebranac je pravo remek-delo koje se često nalazi na slavskoj trpezi, a nije samo tu jer je tradicionalno jelo, već i izuzetno ukusan obrok.

Pripremljen na klasičan način, biće jednako lep i kada je topao i kada se ohladi, pa se savršeno uklapa u svaku priliku. Njegov bogat, sočan ukus i miris koji se širi tokom pripreme sigurno će očarati sve ukućane.

Za još bolji ukus, obavezno dodajte lovorov list dok kuvate pasulj – on će mu dati dodatnu aromu koja čini razliku.

Međutim, postoji jedan trik koji naše bake koriste kada žele da daju još bolji ukus prebrancu, a to je da pred kraj kuvanja dodaju parče ispečene dimljene ribe koja da dodatni šmek jelu. Ukoliko volite ukus dimljene ribe, ovo će vam se sigurno svideti.

Evo i jednog recepta za prebranac...

Foto: Shutterstock

Sastojci:

250 g pasulja tetovca
350 g luka isečenog na rebarca
150 g praziluka, isečenog na kolutiće
1 čen sitno isečenog belog luka
pola glavice sitno isečenog crvenog luka
1 kašičica ljute tucane paprike
pola kašičice slatke začinske paprike
so i sveže mleveni crni biber po ukusu
150 ml maslinovog ulja
3 lista lorbera

Foto: Profimedia

Priprema:

1. Pasulj operite pa nalijte vodu i ostavite da nabubri preko noći.

2. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odlijte vodu i sipajte novu pa kuvajte pasulj 10 minuta i opet odlijte vodu. Kad provri, dodajte luk i dinstajte dok pasulj ne omekša.

3. Pržite luk i praziluk u tiganju dok se ne karamelizuju, a zatim dodajte beli luk dok ne počne da miriše. Skinite sa ringle i začinite.

4. U jednu posudu sipajte malo ulja, trećinu kuvanog pasulja, posolite, pobiberite i poprskajte uljem nakon što ga ubacite u posudu. Pola količine luka rasporedite po pasulju pa ponovite ceo postupak sa ostatkom pasulja, luka i začina.

5. Prelijte sve kutlačom vode u kojoj je pasulj kuvan, začinite po ukusu i stavite u rernu. Zapecite 35 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

(Kurir.rs/Trpeza/I.M.)

 Recept za paprikaš od piletine i belog pasulja: 

This browser does not support the video element.

00:34
Recept za paprikaš od piletine i belog pasulja  Izvor: instagram/nutritionbyamber