Sezona slava uveliko je počela, često ljudi idu sa slave na slavu, prejedaju se, jer, ko veli, sramota je ne poslužiti se. Nažalost, mnogi se i prežderavaju, što može biti veoma opasno, a može dovesti čak i do infarkta srca i mozga!
Neretko u goste odlaze i praznog stomaka, što je takođe velika greška. Tokom prethodnog vikenda Hitna pomoć u Beogradu je imala veliki broj poziva pacijenata s bolovima u stomaku koji su se javili najverovatnije kao posledica prekomernog uzimanja hrane na slavama.
U toku je period mrsnih slava na kojima se servira jaka, mešovita hrana koja se mnogo teže vari. Vernici u nizu novembarskih slava obeležavaju čak devet važnih datuma, a dve najveće slave tokom ovog meseca su Mitrovdan i Aranđelovdan. Veliki božićni post počinje 28. novembra i traje do 6. januara 2025. godine, a u ovom periodu sve su slave posne.
Pored druženja i priče, nezaobilazne su razne đakonije i specijaliteti, bilo posni ili mrsni, kojima se gosti prepuštaju bez razmišljanja. Prekomerna konzumacija i preterivanje izaziva niz zdravstvenih problema.
U Hitnu zbog prejedanja
- Zimski period je tipičan po tome što smo manje fizički aktivni. Menja se i način ishrane. Unose se jači, masniji, začinjeni, kalorični obroci. Kada se navede i to da je tokom zimskog perioda više slavlja i slavskih okupljanja, onda je jasno da, ukoliko se ne povede računa o ponašanju za trpezom, može da dođe do provokacije zdravlja i opšteg stanja organizma - objašnjava za Kurir specijalista opšte prakse dr Radmila Šehić.
Činjenice
Saveti / Kako se ponašati
- birati hranu koja je lakša, svarljiva i manje začinjena
- hranu unositi u manjim količinama
- praviti pauze u toku jela
- povremeno ustajati
- ne mešati pića i ne unositi ih neumereno
- slatkiše uzeti samo izuzetno, u manjoj količni
Podseća da su slavska okupljanja najčešće tokom večeri, upravo kada treba smanjiti obroke ili čak preskočiti večeru.
- Neretko pojedinci u toku dana posete nekoliko porodica koje obeležavaju porodični praznik. Kao po pravilu, većina slavljenika i gostiju preteraju u unosu hrane i pića, pa mnogi od njih osete zdravstveni problem i traže pomoć od lekara. Najčešći problemi sa zdravljem su u smislu skoka krvnog pritiska, koji je isprovociran prekomernim unosom slanih obroka i većom količinom unete tečnosti u kratkom intervalu - navodi dr Šehić:
- Krvni sudovi trpe jaku iritaciju i rastom krvnog pritiska opterete se vitalni organi kao što su srce i mozak. Na sreću, retko kada se dešavaju infarkti srca i mozga, ali je dovoljno i to da osoba oseti stezanje u grudima, preskakanje srca, vrtoglavicu ili utrnulost, pa da pokvari po svemu lep povod okupljanja.
Kao drugi najčešći problem, dr Šehić navodi probleme s varenjem, zbog ataka na digestivni trakt.
Mučnine i bolovi
- Opterećeni želudac, žučna kesa i pankreas daju paletu tegoba - od naduvenosti stomaka, ometanog disanja zbog pritiska na dijafragmu, mučnine do bolova u stomaku koji katkad budu tako jaki da moraju da se zbrinjavaju urgentno. Retko, ali opasno stanje akutne upale gušterače nastaje upravo u vreme prekomernog konzumiranja masne, začinjene hrane i alkohola - objašnjava sagovornica Kurir.
Treći problem je velika količina unetih slatkiša uz prethodno obilan obrok koji uslovi trenutni skok nivoa šećera u krvi.
- Visok nivo šećera u cirkulaciji stimuliše pankreas na lučenje insulina. Emitovani insulin proizvede nagli pad šećera u krvi. Osoba se preznoji, počne da drhti, bude malaksala. Lepo porodično slavlje može da se pretvori u rasprave, buku, netoleranciju zbog dejstva alkohola na pojedince - istakla je dr Šehić.
Činjenice
Tegobe koje se mogu javiti
- skok krvnog pritiska usled prekomernog unosa slanih obroka i tečnosti u kratkom intervalu
- rastom krvnog pritiska opterete se vitalni organi kao što su srce i mozak
- može doći i do stezanja u grudima, vrtoglavice ili utrnulosti
- problemi s varenjem
- opterećenje želuca, žučne kese i pankreasa
- nadutost u stomaku, ometano disanje i mučnine
- akutne upale gušterače
- skok nivoa šećera u krvi
- netolerancija zbog prekomernog unosa alkohola
Potom je izdvojila nekoliko važnih saveta kako do ovih tegoba ne bi došlo.
- Pri posluženju birati hranu koja je lakša, svarljiva i manje začinjena. Hranu unositi u manjim količinama. Praviti pauze u toku jela. Povremeno ustajati. Ne mešati pića, posebno ne unositi neumereno. Slatkiše uzeti samo izuzetno, ali, takođe, u manjoj količini - naglasila je dr Šehić.
Zbog prejedanja na slavama na VMA se javlja i dosta ljudi sa zapaljenjem žučne kese i s pankreatitisima.