Na slavskoj trpezi, domaćice u Vranju u čijim se domovima godinama obeležava porodična slava osim pečenja i slanih đakonija mogu se pohvaliti i raznovrsnim kolačima.
Osim starih dobrih tradicionalnih recepata svake godine uvrsti se za pripremu i neki, po novom receptu. Tako je na posluženju čak i po deset vrsta sočnih poslastica kojima gosti ne mogu da odole.
Najvažnije je da na trpezi bude slavski kolač, žito, crveno vino i slavska sveća. A posle slanih specijaliteta, salata i pečenja kojima je bogata slavska trpeza idu kolači pa i torta, po izboru domaćice.
- Pripremam kolače od pažljivo odabranih i kvalitetnih sastojaka, po proverenim receptima. Što više kolača to bolje. S ljubavlju, verom i radošću pripremaju se i slavski kolači. Kolači se obično pripremaju po izboru domaćice, a gosti su uvek zadovoljni i svake godine je na posluženju po neka nova vrsta kolača, potrudim se da bude tako "novi kolač po novom receptu - kaže za Kurir Verica V. iz Vranja.
Sagovornica Kurira napominje da je i ove godine već po tradiciji pripremila više vrsta kolača za Aranđelovdan krsnu slavu njene porodice. Rozen torta, salamica od lešnika, grilijaš, kuglice, bela bajadera, punjene korpice, kolać sa malinom, baklava ukrasili su slavsku trpezu naše sagovornice.
T.S.