Mlečni proizvodi su poslednjih godina na lošem glasu. Razloga za to ima više, ali jedan se ističe – sadrže mnogo masnoća.
Zapravo, tip masnoće koji se nalazi u punomasnim mlečnim proizvodima pripada zasićenim, što znači da osobe koje unose mnogo takvih namirnica imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Previše zasićenih masnoća takođe izaziva gojenje. Ipak, daleko od toga da je sve tako crno.
Mlečne prerađevine prepune su nutritijenata korisnih za zdravlje kostiju. Ključ je da napravite dobar izbor namirnice koja će vam odgovarati i u umerenoj količini.
Dakle, mlečne prerađevine korisne su za:
Zdravlje kostiju
Naučnici Univerziteta u Alabami prikupili su 2000. godine sve studije o unosu mlečnih proizvoda i zdravlja kostiju od 1985. Više od pola studija (bilo ih je 46) nije došlo ni do kakvih naročitih zaključaka da mleko pomaže našim kostima.
Međutim, Denis Savajano, profesor nutricionizma na Univerzitetu Perdju ističe da je problem u tome što je održavanje zdravlja kostiju proces koji traje čitav život.
“Znamo da, na primer, deca i tinejdžeri koji izbegavaju mleko imaju slabiju gustinu kostiju i da je dovoljno unositi dovoljno mlečnih proizvoda kako bi se situacija popravila. Međutim, kao odrasli mi ne možemo mnogo da učinimo kako bismo promenili koštanu masu, jer je ona već određena. Ono što mlečne prerađevine mogu da urade je da održe postojeće stanje stabilnim. Zato je važno da unosite dovoljno kalcijuma”, objašnjava on.
Tačno je da se kalcijum može dobiti i iz drugih namirnica, a ne samo mleka, ali je njegov sadržaj u tom slučaju nizak. Kako biste, recimo, uneli ekvivalent količini kalcijuma koja se nalazi u jednoj šolji mleka, potrebno je da pojedete tri šolje brokolija.
Glasine o laktozi
Možda mislite da ne možete jesti mlečne proizvode zato što ste intolerantni na laktozu. Međutim, postoji velika verovatnoća da vaš stomak može da podnese mleko mnogo bolje nego što vam se čini.
Naime, određen broj ljudi svakako ne može svariti laktozu, zbog nedostatka određenog prirodnog enzima u želucu. Međutim, većina ljudi može da razvije potrebni enzim, ako redovno unosi mlečne proizvode. Crevne bakterije su odgovorne za tu pojavu i mogu vas snabdeti potrebnim enzimom za samo dve nedelje. Navikavanje mora da bude postepeno.
Jogurt je idealan za sve koji imaju teškoća sa mlečnim proizvodima, jer bakterije u njemu imaju visok nivo pomenutog enzima.
Šta odabrati?
Pre nego što posegnete za pavlakom, treba da znate da nemaju sve mlečne namirnice iste sastojke i iste dobrobiti za zdravlje. Pavlaka se tu ističe, jer je bogata masnoćama, a ima malo kalcijuma i vitamina D. Jogurt i mleko su mnogo bolji izbor.