Baklava je orijentalni kolač. Naziv “baklava” nastaje od staroturske reči “baklagi” ili “baklagu”, iako je pravo značenje izgubljeno. Srbija nije kaskala za Evropom kada je u pitanju otvaranje baklavdžinica. Ova slatka pita menja se kako recept prelazi granice država.Jedna od popularnijih je ona sa pistaćima koju mnogi smatraju pravim specijalitetom kojem ne bi mogli da odole. Evo kako da je i vi napravite kod kuće.
Sastojci:
- 50 g griza
- 4 kom. jaja
- 500 g kora za pitu
- 50 ml limunovog soka
- 125 g margarina
- 100 ml mleka
- 200 g pistaća
- 300 g šećera
Priprema:
Umutite četiri jaja sa sedam ravnih kašika šećera. Dodajte sedam kašika griza, 125 g margarina i 1 dl mleka, pa nastavite sa mućenjem. Pospite 200 g mlevenih pistaća i nastavite da mutite. Na nauljen pleh stavite prvu koru, premažite je uljem i preko nje stavite drugu. I nju premažite uljem, pa stavite sloj fila. Ponavljajte postupak sve dok imate sastojke. Na kraju premažite uljem, Isecite baklavu po želji i peite na 200 stepeni dok ne porumeni. Skuvajte sirup od tri i po šolje šećera, četiri šolje vode i soka od limuna. Vrućim sirupom prelijte baklavu i uživajte!
(Kurir.rs/M.J)
Kako napraviti dinstani boba sa paprikom i šargarepom: