"Nećeš se obogatiti za 100 grama mesa, ali ćeš ispasti seljak" Srbin napravio pometnju na mrežama zbog jednog običaja u restoranima
Svakome se do sada desilo da ne pojede celu porciju u restoranu. Onda se postavlja pitanje šta činiti sa ostacima. Da li ih poneti kući ili ne?
Na društvenim mrežama se povela polemika oko hrane koju ne pojedemo u restoranu. Jedan korisnik društvene mreže X koji se potpisuje kao "ReDiStupidita", objavio da je za njega pakovanje ostataka hrane iz restorana odraz nekulture.
Ovaj stav pokrenuo je lavinu komentara na mrežama, a Srbi su ušli u ozbiljnu diskusiju oko bontona u restoranu.
"Nisu mi jasni ljudi koji hranu iz restorana koju nisu pojeli spakuju i ponesu kući. Prva stvar - naruči koliko možeš da pojedeš. Druga stvar - i ako nisi sve pojeo nema potrebe da se blamiraš i da nosiš kući, nećeš se obogatiti za 100 grama mesa ali hoćeš ispasti seljak", napisao je on.
Rasprava
Ovakav stav izazvao je podeljene reakcije, te su se Srbi podelili u dva tabora - one koji smatraju da je to odgovoran potez, i one koji takvu praksu vide kao neprimerenu i nepristojnu.
"Gde ste to čuli da ispadneš seljak? Svuda na Zapadu najnormalnije je da poneseš ono što nisi pojao a platio si. Slabo idete po restoranima ako tvrdite da se 'može naručiti koliko možeš da pojedeš'"
"Upravo! Često su porcije ogromne i ne vidim razlog zašto ne poneti",
"Uvek ponesem ono što ostane....prava sam 'seljačina'",
"I na istoku isto. Svako uzme ono što je platio. Glup si ako platiš nešto a to ne dobiješ",
"Nije blamiranje nositi kući hranu koju si platio, a porcije određuje restoran. Ako ste zarobljeni malograđanskim mentalitetom šta je blam a šta ne, ne zarobljavajte druge. Da vidite samo koliko miliona 'seljaka' na Manhetnu plaćeno nosi kući"
Da li nosite ostatke hrane kući?
(Kurir.rs/I.M.)
Pogledajte originalni recept za klub sendvič: