KURIR TELEVIZIJA

Ovo je metoda koja bi proizvođačima kupina donela ogroman novac da su ga poslušali pre 20 godina! Prof. dr Miladin Ševarlić za Kurir televiziju šokirao idejom!

Kurir Televizija

Autorka i voditeljka Jovana Grgurević, u današnjoj emisiji “NI 5 NI 6” na Kurir televiziji, bavila se novom, aktuelnom društvenom temom. Mlade generacije poljoprivrednika sve su u manjem broju, tek nekolicina njih odluči se da nasledi porodičnu tradiciju i zanat, a još manje njih i da pokrene nešto svoje i odrekne se života u urbanoj sredini. Na ovaj način sebi, ali i drugima mogli bi obezbediti gotov proizvod, na taj način razviti posao i nahraniti svoju porodicu. 

O tome kako i zašto se to dešava, govorili su gosti Dragan Simović, poljoprivrednik, Dejan Stambolić, poljoprivrednik, Prof. dr Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji , ekonomista i Prof. dr Cvijan Mekić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kurir Televizija 

Dragan Simović mladi je poljoprivrednik iz sela Srednja Dobrinja u opštini Požega. On je sedma generacija u svojoj porodici koja je nastavila tradiciju, a zajendo se bave mlečnim govedarstvom i ratarstvom.

- Gajim posebnu vrstu ljubavi prema životinjama, što se može videti i kada dođete kod mene na imanje. Mlečno govedarstvo je danas teška grana u Srbiji. U vreme kada sam se ja školovao, sestra i ja smo se komotno školovali od pet krava. Ja sada imam osam muznih grla samo za sebe, a da ne pričam kada sutra dođu porodica i deca - rekao je Dragan i dodao:

- Nije cilj da samo ja ostanem mlad u selu, cilj je da ostanu i moji drugari tu, da imamo i sa kim da se družimo. Od maja meseca svaki 15. dan dostavljamo hranu na kućnu adresu u Beograd i Novi Sad. Od moje generacije nas je samo četvorica koji smo ostali da radimo pojoprivredu. Trenutno možemo da ponudimo samo sir i krompir, druge komšije proizvode jaja i to smo stavili svi pod jednu kapu. 

Kurir Televizija 

Dejan Stambolić je poljoprivrednik koji je odlučio da od sebe i svoje porodice napravi prvu generaciju koja će se baviti ovim poslom, a dolaze iz Ražnja na jugu Srbije i bave se voćarstvom:

- Pretežno se bavim voćarstvom. Sa suprugom sam prva generacija koja se bavi ovim i razmišljali smo da uđemo u preradu. Svo voće preradimo kod nas kući, a sada smo otvorili i registrovali turističko gazdinstvo, imamo naš etno restoran i sve prodajemo sa kućnog praga. 

Simović je u studio Kuri televizije doneo i domaće proizvode pravo sa svog imanja, te ih postavio pred sagovornike, a to je navelo Ševarlića da objasni razliku između stola i prestola:

This browser does not support the video element.

04:23
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji objasnio razliku između stola i prestola! Izvor: Kurir televizija

- Svaki sto je samo sto dok se na njega ne stave hleb, voda i so, a kada se na sto stave hleb, voda i so, svaki sto postaje presto.

Kako je napomenuto, sve je manje onih koji se odlučuju da za sebe i svoje porodice proizvode hranu kao gotov proizvod, mnogima je lakše da sve pronađu od drugih proizvođača, a ranije je to bilo daleko od slučaja. Trenutno je sezona svinjokolja širom Srbije, a o toj tradiciji govorio je Mekić:

- Svinjokolj je opstao i on će da opstane. ali ne radi se u obimu kao što je nekada bilo. Smanjen je broj stanovnika, otišli su stari, ali se zadržalo. Ja sam jedan od tradicionalista koji to rade svake godine. 

Kurir Televizija 

I dugi vide da poljoprivrednicima i zemljoradnicima nije lako, a oni su ti koji će uvek pozitivnog duha predstaviti svoj zanat, uprkos svim preprekama sa kojima se susreću, a Simović je objasnio svoj put:

- Ne vredi plakati, kada si nasmejan, sve je to nekako drugačije. Relativno mlad sam ostao bez oca i dede, rano sam počeo da radim poljoprivredne poslove. Država tada nije mislila na seljake, morao sam da idem u nadnicu. onda sam video da nadnica donosi malo para. Onda sam polako stasavao i rastao, počeo sam da se bavim mesarskim poslom. Kasnije me interesovalo i potkivanje. Sve je to doprinosilo da ja ulažem i opstajem. Sve je bilo dobro dok je imalo više ljudi koji nisu morali mukom da ostave roditelje kod kuće da gledaju stoku, a oni da idu na posao u firmu. Došli smo na ideju, majka, baka, sestra i ja da to smanjimo i probamo sa manje rada da lepše živimo, a to znači da moraš da imaš gotov proizvod. 

Kurir Televizija 

Stambolić se nadovezao na reči svog sagovornika:

- Problem je u tome što smo mali poljoprivredni proizvpođači, a treba da se udružimo. To je najveći problem kod nas. Posle desete godine, sada u mom kraju imam svoje kooperante od kojih uzimam voće i prerađujem ga, pravimo što više proizvoda kako bi izašli zajedno na što veće tržište - rekao je on, a zatim objasnio kako je došao na ideju voćarstva:

- Opština je davala sadnice voća, pričali smo i odlučili da posadimo dva hektara dunje. Dunje nisu tipične za naš kraj, opština Ražanj bila je najpoznatija po kupinama.

Ševarlić je na to rekao:

- Gostovao sam pre dvadesetak godina u Ražnju, tada je tamo postojala jedna zadruga. Ja sam savetovao da ponudite samo benzinskim pumpama sveže kupine u rasponu autoputa Beograd - Niš. Znate li koliko vozača prođe, koliko bi njih kupilo za decu i za sebe? Kada idete po svetu, svuda toga imate. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

05:24
Nova poljoprivreda②: Potraga za kvalitetom mleka Izvor: Kineski radio Internacional