Idealna temperatura za čuvanje je 10 stepeni

Ovo su jasni pokazatelji da se kiseli kupus pokvario: Ako ovo vidite u buretu, bacite ga bez razmišljanja

Foto: Shutterstock

Najbolje glavice za kiseljenje su one pljosnate koje imaju gusto zbijene listove.

Kiseljenje kupusa slobodno se može nazvati obaveznom zimnicom svakog srpskog domaćinstva, a mnogi od nas pitaju se kako da prepoznaju da li se u procesu kupus pokvario

Postoji nekoliko pokazatelja na osnovu kojih to možete utvrditi: promena u boji i teksturi, kao i pojava izuzetno neprijatnog mirisa. Ukoliko je na površini tečnosti u buretu izbila skrama zelene, ili još gore, crne boje to može da bude prvi znak da je nešto nije u redu i da je u procesu fermentacije došlo do pojave gljivica. Glavni razlog tome je nepravilno skladištenje, ali i greška u koracima pripreme. 

Treba li kiseli kupus ovako da peni?
by inserbia

Odabir i priprema kupusa 

Najbolje glavice za kiseljenje su one pljosnate koje imaju gusto zbijene listove. Pre nego što ih postavite u bure, vrlo je važno da svaku glavicu dobro operan vodom i solju. Takođe je izuzetno važno da bure bude kristalno čisto a, iako uglavnom svi pribegavaju plastičnom, najbolje bi bilo da koristite drveno. 

Takođe, bure mora biti dobro zatvoreno da se ne bi gomilala prašina i da bi se sprečio ulazak insekata i mušica. Idealna temperatura za čuvanje je 10 stepeni. 

Najbolje glavice za kiseljenje su one pljosnate koje imaju gusto zbijene listove Foto: Profimedia

Sorte kupusa koje se najbrže ukisele su one tankih listova, svetlozelene boje jer takve glavice imaju viši nivo prirodnog šećera što dovodi do brže fermentacije. 

Ukoliko ste odabrali dobre glavice, posolili ih kako valja i ispratili sve prethodne korake - mala je verovatnoća da će doći do kvarenja. 

(Kurir.rs/J.M.)

Pogledajte kako da napravite burek sarme:

This browser does not support the video element.

00:39
Burek sarme  Izvor: Instagram/yildizlarsofrasi