Zasladite nedelju

Recept za domaće krofne: Mekane i sočne, čak bi vam i bake pozavidele na umeću

Foto: Shutterstock

Pokrijte posudu i ostavite testo na toplom mestu da naraste. Nakon što naraste, premesite testo i ostavite ga da ponovo naraste.

Malo ko može odoleti sočnim krofnama koje nas uvek asociraju na detinjstvo. Svi će se složiti da su najlepše i najukusnije one koje su pravile naše bake. Međutim, možete i sami pripremiti ove ukusne zalogaje testa u svom domu. Ovo je starinski recept u koji se mnoge domaćice kunu da uvek uspeva. 

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Za testo:
  • 800 g brašna
  • 2 jaja
  • 1 žumance
  • 400 ml mleka ( mlakog )
  • 50 g kvasca ( svežeg )
  • 1 puna kašika šećera
  • 1 kafena kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • po želji strugana korica jednog limuna
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U toplom mleku rastvorite izmrvljen kvasac i šećer. Dodajte preostale sastojke (50 ml ulja ili 3 kašike masti, 2 cela jaja, 1 žumance, so, brašno i koricu limuna ako koristite) i umesite testo. Pokrijte posudu i ostavite testo na toplom mestu da naraste. Nakon što naraste, premesite testo i ostavite ga da ponovo naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo na debljinu od 1 cm. Okruglom modlom ili čašom vadite krofne iz testa. Izrezane krofne poređajte na pobrašnjenu radnu površinu. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da stoje 20-30 minuta. Pecite ih u dubokom ulju. Da se prilikom podizanja ne bi lepile za podlogu, i da bi zadrzale oblik prilikom spustanja u ulje, poređajte ih na pek papir.

(Kurir.rs/M.J)

 Ćufte od povrća:

This browser does not support the video element.

00:28
Recept za sočne ćufte u sosu od povrća Izvor: Instagram/tencere.yemekleri