Martina (9) ručala u restoranu, došla kući i umrla: Ovo poznato jelo bilo je kobno po devojčicu
Tužilaštvo je otvorilo istragu u nameri da proveri restoran u kome je devojčica jela poslednji obrok i pribaviće medicinsku dokumentaciju bolnica u kojima se lečila
Devetogodišnja devojčica Martina preminula je u Rimu nakon što je pojela porciju njoka. Devojčici je pozlilo nekoliko sati posle jela, a zatim je umrla u Gemeliju.
„Zamolila sam restoran da proveri pakovanje njoka. Uvek smo bili oprezni, ne znam šta je bilo. Ja sam očajna“, rekla je majka male Matine nastavljajući da se pita šta se desilo sa njenom ćerkom, koja je umrla nakon snažnog anafilaktičkog šoka.
Tužilaštvo je otvorilo istragu u nameri da proveri restoran u kome je devojčica jela poslednji obrok i pribaviće medicinsku dokumentaciju bolnica u kojima se lečila. Korak nazad u četvrtak, dan tragedije. Martina se podvrgava nekim pregledima pluća u ambulanti, uključujući spirometriju, a zatim ide na ručak sa svojom majkom Valentinom. On jede njoke u restoranu u tržnom centru GranRoma, u blizini svog naselja Tore Maura. Fatalnu reakciju koja će je ubiti ubrzo nakon toga možda je izazvala devojčicina alergija na pšenicu i njena predispozicija za celijakiju, piše Roma corriere.
Šta se desilo nakon odlaska iz restorana
Prošlo je nekoliko sati nakon čega je devojčica počela da se oseća loše, povraća, otežano diše. Martini se stanje pogoršava. U obližnjoj poliklinici Kasilino dožela je zastoj srca, a zatim su je hitno prevezli u pedijatrijsku hitnu pomoć u Gemeliju. Reanimacija ponovo pokreće srce, ali mozak ne daje funkcije što ne ostavlja nadu. Devojčica je proglašena mrtvom sledećeg jutra u 11časova, a njeni roditelji velikodušno pristaju da doniraju organe svoje ćerke. Ali šta je izazvalo tu smrtonosnu reakciju? Za sada nema pritužbi neutešnih roditelja, ali je o slučaju obavešten dežurni tužilac Tužilaštva. Roditelji su već saslušani, moraće da provere razne elemente, počev od uprave restorana.
„Mi smo među najboljima u sektoru bezglutenskih proizvoda, imamo čak i dve odvojene kuhinje za one sa intolerancijom ili alergijama – objašnjava šokirani vlasnik picerije-restorana „Fantasie di Napoli“.Međutim, ako postoje određene patologije, kupci nas moraju obavestiti."
Jedan od kuvara se seća i molbe svoje majke da proveri pakovanje njoka, što se često dešava u sličnim restoranima.
(Kurir.rs/M.J)
Kada alergije mogu biti opasne po život: