Kivi sprečava nadimanje i pomaže varenje

Najnovije istraživanje pokazalo je da konzumiranje kivija nakon svakog obroka, pogotovo onog koji je bogat ugljenim hidratima i mastima, znatno smanjuje nadimanje i neprijatan osećaj opterećenja u stomaku. Pored toga, to voće doprinosi bržem varenju hrane, i to zahvaljujući specijalnom sastojku koji nema nijedno drugo egzotično voće.

- Pokazalo se da kivi pospešuje apsorpciju proteina u crevima čoveka, što omogućava lakšu obradu hrane, a samim tim podrazumeva i efikasnije iskorišćavanje proteina koji su veoma važni za funkcionisanje organizma - rekao je dr Lavdip Kaur sa Univerziteta na Novom Zelandu, gde je sprovedeno opsežno istraživanje uticaja kivija na zdravlje ljudi.

Prema njegovim rečima, ovo egzotično voće u stanju je da na taj način utiče na ljude zahvaljujući posebnom enzimu actinidinu, koji postoji samo u njemu i ni u jednom drugom poznatom voću. Taj enzim u stanju je da rastvara sve komponente iz hrane poput jogurta, sira, rovitih jaja, tunjevine i slično, koja posebno opterećuje želudac.