Vid Velikić, bečki lekar srpskog porekla, koga je austrijska policija uhapsila zbog sumnje da je svoje kolege trovao tortom, sin je bivšeg ambasadora Srbije i Crne Gore u Austriji Dragana Velikića (66).

- Ništa ne komentarišem dok se ne završi istraga. Dok ne budu sakupljeni podaci, meni ovo sve miriše na strašnu nameštaljku - kratko je Velikić, inače i dvostruki dobitnik Ninove nagrade za roman godine.

On je dodao da se sa sinom nije čuo od hapšenja, kao i da je začuđen pisanjem medija da je njegov sin otrovao deset kolega tortom zbog ljubavi prema jednoj doktorki i bušio im gume na automobilima.

- Nisam se čuo sa sinom, to po austrijskom zakonu nije sada moguće, ali sam se čuo sa njegovim advokatom. Nagađaju, zar vam to sve nije čudno? - rekao je srpski književnik juče za „Alo!“.

Vid Velikić je radio kao psihijatar u bolnici u zatvoru u Donjoj Austriji, a protiv njega je pokrenut sudski postupak zbog sumnje da je na posao doneo tortu koja je bila puna otrova. Johanes Angerer, direktor za komunikacije i odnose sa javnošću izjavio je da je Velikić radio pri austrijskom ministarstvu pravde i da će snositi odgovornost za svoja dela.

Vid Velikić je na saslušanju u policiji negirao krivična dela koja mu se stavljaju na teret, što je za austrijske medije potvrdio i njegov advokat. Velikića su austrijski mediji opisivali kao mladog, ambicioznog lekara iz Srbije, koji je zaposlen u Opštoj bolnici AKH u Beču.

Uhapšen je zbog sumnje da je sredinom maja, tortom koju je poslužio kolegama na poslu, izazvao trovanje kod više osoba, pošto je prethodno u nju ubrizgao dve vrste lekova koje se koriste kao terapija u psihijatrijskom lečenju.

Kurir.rs/Alo

Foto Aleksandar Jovanović Cile