Šefovi podzemlja za svoje kriminalne akcije koriste jedinstvene mobilne aplikacije pomoću kojih šalju najjezivije fotografije i poruke. Postoje telefoni koji se ne mogu prisluškivati i koji ne beleže bazne stanice, a postoje i aplikacije u koje je teško „provaliti“. U trag im mogu ući samo eksperti, kojih je malo, kažu stručnjaci za nacionalnu bezbednost.

Aplikacija SKAJ poznata u mafijaškim i kriminalnim grupama legalna je, ali je nemoguće naći na regularnim servisima za skidanje aplikacija. Za njeno korišćenje potrebni su posebni, skupoceni telefoni, ali i jedinstveni kodovi. Podzemljem uveliko kruže priče da policija ne može da uđe u trag porukama i fotografija koje lede krv u žilama. Stručnjaci za bezbednost kažu da svaki protok informacija ipak mora biti primećen.

-Mafijaši su svoju komunikaciju preko SKAJ aplikacije doveli skoro do savršenstva. Ona im garantuje brzu, diskretnu i maksimalno zaštićenu razmenu poruka. Ipak ništa nije stoprocentno - smatra Darko Trifunović, direktor Centra za nacionalnu i međunarodnu bezbednost i gost Kurir televizije.

Korišćenje aplikacije mesečno košta između 300 i 500 evra, a mafijaši najčešće uzimaju tromesečni paket, koji zajedno sa iznajmljenim aparatom iznosi oko 1.000 evra.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV