Javnost u Čačku je još uvek šokirana monstruoznošcu zlodela koje se dogodilo u Zablaću kada je Goran V. otkinuo letvom uho svojoj supruzi N.V. i polomio joj rebra.Stručnjaci sa kojima smo razgovarali insistiraju da se prema nasilnicima mora postupati strože, kao i da žrtve ne smeju da odustaju od prijava.

Čačanski advokat koji je insistirao na anonimnosti kaže da se tokom prakse susretao sa sličnim zločinima, te da nasilnici često pravdaju sebe i ne vide ništa loše u svom ponašanju.

- Zastupao sam klijenta iz Ivanjice koji je na pitanje sudije zašto je tukao ženu, nonšalantno odgovorio, "Sudija, ali ja sam bio moju ženu". Poznat je i slučaj iz Čačka kada je odgovor nasilnika sudiji na isto pitanje bio "Takav je moj zakon" - priča ovaj advokat i dodaje da često žrtve odustanu od gonjenja nasilnika, kao da ih kasnije ne prijavljuju iz različitih razloga:

- Sistem koji čine policija, tužilac i sudija valjano odrade posao, ali ako žrtva ne prijavi nasilnika da on ne poštuje meru zabrane prilaska, sve što je sistem uradio pada u vodu. Koliko sam pratio iz medija, ovo je upravo taj slučaj. Moja advokatska praksa kaže da je osećaj potčinjenosti i ekonomske zavisnosti od nasilnika najveći problem.

343.jpg
Kurir 
vesna stanojevićfoto: Kurir

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, u ranijim izjavama za Kurir osudila je nasilje u Čačku i zapitala se kako je moguće da je čovek sa toliko prijava na slobodi.

- Nama su sigurne kuće pune žena i dece. Od početka ove godine 1698 žena nam je prijavilo nasilje u porodici i to samo nama. Ta brojka je, plašim se mnogo veća.Ko zna koliko njih i ovog trenutka dok mi pričamo, trpi nasilje. Kazne moraju da budu veće i da se nasilnici ne ostavljaju na slobodi - kaže naša sagovornica i podseća da je u 2021. godini prema njihovim podacima ubijeno 14 žena u porodičnom nasilju.

Kurir.rs/ D.Č.- J.R.