Carinici su, u saradnji sa policijom, 2. septembra 2021. godine na izlazu prelaza Batrovci sprečili pokušaj krijumčarenja nekoliko umetničkih slika, među kojima su se našle i dve potisane imenima čuvenih slikara Vinsenta van Goga i Pjera Bonara.

Da li je reč o kopijama ili originalima biće predmet dalje istrage, ali je važno da su zahvaljujući radu graničnih službi, te slike sada zadržane dok se ne utvrdi njihova autentičnost i poreklo.

nepoznati-autor-3-.jpg
Carina Srbije 
foto: Carina Srbije

Slučaj je otkriven kada je na red za redovnu izlaznu kontrolu pristigao ''reno tvingo'' slovenačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 70-godišnji državljanin Slovenije.

nepoznati-autor-1-.jpg
Carina Srbije 
foto: Carina Srbije

Putnik je tvrdio da nema ništa da prijavi i da nosi samo štapove za golf, jer je u Srbiji boravio zbog golf turnira na kome je učestvovao.

Međutim, detaljnim pregledom vozila utvrđeno je da se ispod suvozačkog sedišta nalazi torba sa pet (5) neprijavljenih umetničkih slika.

slika-sa-potpisom-bonar.jpg
Carina Srbije 
foto: Carina Srbije

Na tri slike nije bilo podataka o autoru (ulje na platnu sa motivom vetrenjače, vodene boje na papiru sa motivom ženskog lika i grafitna olovka sa motivom muzičkog instrumenta).

tvingo-u-kome-su-slike-krijumcarene.jpg
Carina Srbije 
foto: Carina Srbije

Dve slike su, međutim, nosile potpise poznatih autora: jedna je rađena pastelnim bojama sa motivom šume i potpisom Van Goga, a druga vodenim bojama sa motivom muške figure i potpisom Bonar.

Neprijavljene slike i putnik u čijem su autu otkrivene, predati su policiji u dalju nadležnost.

(Kurir.rs)