Dvojica policijskih funkcionera uhapšena su zbog sumnje da su mimo zakona ukinuli zabranu ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću u Crnu Goru 28. decrembra prošle godine i to sa računara koleginice koja je bila na bolovanju

Crnogorski policijski funkcioneri Aleksandar Bošković i Saša Đurović koji su uhapšeni po nalogu osnovnog državnog tužioca zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja i Marku Miljkoviću u tu državu, na saslušanju su izjavili da im je takvo naređenje bilo dato, prenosi portal Borba.

Posle njihovog saslušanja, u Specijalno državno tužilaštvo juče je pozvan i njihov tadašnji nadređeni, bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković.

Smenjeni Lazović

Nema straha od Belivuka u Crnoj Gori

Bivši pomoćnik direktora Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović, izjavio je ranije da "nema potrebe da se strahuje od prisustva državljana Srbije Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja i Marka Miljkovića jer ih inspektori tog sektora "drže na oku" 24 sata".

- Ako nisu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo - rekao je navodno Lazović u januaru. On je smenjen sa funkcije, a mediji su spekulisali da je pružao zaštitu zloglasnim vođama klana tokom njihovog boravka u Crnoj Gori.

Belivuk i Miljković, vođe najopasnijeg klana u regionu, uhapšeni su 4. februara u Beogradu,nekoliko dana pošto su se vratili iz Kotora. U tom gradu, boravili su od 17. do 29. januara, a kako su rekli u policiji, bili su gosti na babinama kod Radoja Zvicera, vođe "kavačkog klana". Tokom njihovog boravka, crnogorska policija uhapsila je kriminalnu grupu koja je planirala da ih ubije na aerodromu Tivat.

Afera

- Kao bezbednosno interesantne osobe, izjave su dali crnogorskoj policiji,ali i srpskoj po povratku u Beograd.Tada su oduzeti i njihovi telefoni, a nekoliko dana kasnije usledilo je hapšenje u kom je razbijena njihova grupa i otkriveno da su otimali, a potom zverski ubijali ljude u kući strave u Ritopeku - podseća sagovornik Kurira.

hronika-velja-mup-foto-shutterstock-muprs.jpg
Shutterstock, MUP RS 
foto: Shutterstock, MUP RS

Istovremeno, i Crna Gora protiv njih je pokrenula istragu zbog najmanje dva ubistva počinjena u oktobru. Kako se sumnja, dva meseca pre skidanja zabrane ulaska, oni su ileglano prešli granicu, ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića a potom se ilegalno vratili u Srbiju.

- Posle hapšenja u Crnoj Gori je otvorena velika afera zbog toga što su oni uoči akcije misteriozno skinuti sa spiska rizičnih osoba kojima je zabranjen ulaz. Državni sekretar MUP-a Rade Milošević podneo je krivičnu prijavu protiv policijske službenice S. I. i izjavio da je "ovaj slučaj dokaz povezanosti organizovanih kriminalnih grupa sa bivšim menadžmentom policije". - Međutim, posle saslušanja S. I. utvrđeno je da je u vreme kada je zabrana skinuta sa njenog računara, ona bila na bolovanju. Posle tog otrkića, najverovatnije po dobijanju novih dokaza, u sredu uveče privedeni su Bošković i Đurović - otkrili su izvori iz istrage.

Pristupano sistemu

Prema istim izvorima, zabrana ulaska Belivuku i Miljkoviću, ukinuta je 28. decembra prošle godine. - Belivuku i Miljkoviću bila je izrečena mera zabrane ulaska u Crnu Goru iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbednosti. Službenica granične policije S. I. je pristupala informaciono - komunikacionom sistemu 4. juna 2018., potom 7. marta iste godine, kada je mera zabrane ulaska bila aktivna, da bi 28.decebra prošle godine u 9.58 sati i 10.07 sati ponovo pristupila i mera je tada deaktivirana - piše, kako prenose, u prijavi.

Na taj način, kako se navodi, omogućeno im je da nesmetano uđu u Crnu Goru.

Kurir.rs/Ekipa Kurira