Goran Papić, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je optužen za trgovinu uticajem, juče je pred Višim sudom u Beogradu izjavio da je Marko Miljković 15. aprila prošle godine u SBPOK saslušavan zbog psovki i pretnji koje je upućivao pukovniku Žandarmerije Nenadu Vučkoviću, zvanom Vučko!

1001-nemanja-nikolic-1.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Poziv

Papić je naveo i da je saslušanje obavljeno po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal, posle prijave koju je Vučković podneo.

- Za prijavu nisam znao, dok me nije pozvao tadašnji ministar Nebojša Stefanović, dva dana pre saslušanja, koje je obavljeno 15. aprila prošle godine. Decidno mi je rekao: "Imate zahtev da dođe Marko Miljković u vaše prostorije, da da iskaz u svojstvu građanina po prijavi Nenada Vučkovića" - kazao je iznoseći svoju odbranu Papić.

On je naveo da je ministru odgovorio da o tome ništa ne zna.

- On mi je rekao: "Dolazi, odradite profesionalno, brzo, bez bespotrebnog zadržavanja Miljkovića" - preneo je Papić reči ministra Stefanovića.

Papić u sudnici

Ministar je bio besan što je Miljković saslušavan pet sati

Bivši načelnik SBPOK izjavio je juče u sudnici da ga je na dan kada je Miljković trebalo da bude saslušan zbog pretnji, oko podneva, pozvao ministar Stefanović.

- Bio je izrazito ljut, rekao je: „Koji ti deo mog naređenja nije bio jasan? Rekao sam da se obavi brzo saslušanje, a vi ga držite već pet sati“ -kazao je Papić i dodao da je odgovorio da će proveriti i da je tada saznao da je Miljković priveden u beogradsku policiju i to je javio ministru.

- Rekao je da se čujem s Dejanom Kovačevićem, načelnikom Uprave kriminalističke policije. Njemu sam sigurno spomenuo da je Stefanovićev nalog da bude prebačen u SBPOK, jer nisam mogao da sam kontaktiram s nekim iz beogradske uprave, bez najave pretpostavljenih - rekao je Papić tvrdeći da je Miljković prebačen i saslušan u SBPOK, a potom vraćen u upravu policije. On je naveo i da mu je bilo neobično što je video da je Miljković tokom davanja izjave rekao da nema mobilni telefon, a onda je saznao da je on sve vreme telefonirao dok su ga vozili nazad u beogradsku policiju.

Na pitanje sudije kako je on protumačio ovakav nalog tadašnjeg ministra, s obzirom na to da se i tada znalo ko je Marko Miljković, Papić je odgovorio da ni njemu, ni tada a ni danas, nije jasno zbog čega ga je pozvao.

- Ni dan-danas mi nije jasno zašto je ministar Stefanović uopšte mene pozvao i preskočio načelnike, kao ni zašto je pomenuo da se brzo postupa iako je bila reč o Marku Miljkoviću - odgovorio je Papić, koji je ranije pojasnio da su do pre dve i po godine, kada se ministar razveo, bili u prijateljskim odnosima jer je on drug iz detinjstva sada već bivše Stefanovićeve supruge.

Dijanin dečko

- Da nije bilo tog poziva ministra, ja nikada ne bih bio u ovoj situaciji, niti bih uopšte znao za sve to - rekao je Papić, koji je na početku suđenja negirao optužbe da je naložio da Miljkoviću istog dana hitno bude vraćen blinidirani automobil. On je naveo da SBPOK nije imao nikakve veze sa automobilom koji je ranije toga dana zaplenila beogradska uprava policije.

- Mi smo ga samo saslušali po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, iako to nije bilo delo iz oblasti organizovanog kriminala - rekao je Papić.

Inače, mediji su ranije pisali o Vučkoviću kao bivšem dečku nekadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović, koja je uhapšena zbog trgovine uticajem i još uvek je u pritvoru. Kao njenog bivšeg partnera dovodili su ga u vezu s kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

- Operativna saznanja ukazuju da je Hrkalovićeva bila bliska s njima. Ona se i sumnjiči da je Belivuku i Miljkoviću pomogla da se dokazi iz postupka koji se protiv njih vodio za ubistvo Vlastimira Miloševića sklone iz predmeta. Međutim, postoje informacije da je je Vučković zapravo bio trn u oku ove kriminalne grupe, a sama činjenica da je Miljković izjavu o pretnjama dao u SBPOK svedoči o tome da su one ozbiljno tada bile shvaćene - kaže sagovornik Kurira.

Funkcioneri

Svedoče Stefanović i Rebić

l Nastavak suđenja Goranu Papiću zakazan je za 28. decembar, kada su zakazana tri svedoka, a potom bi u nastavku sudija trebalo da pozove i ministra Nebojšu Stefanovića, direktora Vladimira Rebića, kao i druge visoke funkcionere MUP da svedoče o tome da li je Papić, za kog se u optužnici tvrdi da je bio u bliskim odnosima sa Stefanovićem, naložio da desnoj ruci Veljka Belivuka bude vraćen blindirani automobil, iako su inspektori policije insistirali da on bude zadržan i detaljno pregledan.

On podseća da su Belivuk i Miljković već optuženi da su bili organizatori kriminalne grupe koja je ubila petoro ljudi, a istraga protiv njih se vodi još za jednu likvidaciju u Srbiji i tri u Crnoj Gori. Pripadnicima klana je juče produžen pritvor za 60 dana.

01page001.jpg
Kurir 
foto: Kurir

OBELEŽITE ARANĐELOVDAN UZ KURIR! DAN UOČI SLAVE, OČEKUJE VAS POKLON IKONA SVETI ARHANGEL MIHAIL U ZLATOTISKU

Uz dnevno izdanje Kurira očekuje vas ikona sa likom Svetog arhangela Mihaila.

najava-kurirarandjelovdan1000x670pxdanas.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Prvi među arhangelima, arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac - vojvoda, s mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas. Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobedio Denica, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Aranđelovdan je druga slava po zastupljenosti među Srbima, odmah posle Nikoljdana.

Sveti arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. Kod mnogih hrišćana koji slave Aranđelovdan postoji verovanje i običaj da se ne sprema žito, jer se on smatra živim svetiteljem, što je potpuno netačno. Za slavu je potrebno poslužiti i žito, jer se žito sprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je pred Bogom živ. Da li će trpeza biti posna, zavisi od toga na koji dan pada slava, to jest ukoliko se proslavlja sredom ili petkom, trpeza će biti posna.

Kurir.rs/Ekipa Kurira