Ognjen Žanić, navijač FK Rad, likvidiran je u parku na Čukarici 24. maja 2018. godine. Za ovo ubistvo su bili optuženi Dejan Rutalj i Aleksa Vasiljević, koji je nađen mrtav u svom stanu u Beogradu, a sumnja se da se predozirao.

Žanić je hladnokrvno ubijen iz pištolja u večernjim satima dok je sedeo u parku nedaleko od ulaza u zgradu u kojoj je živeo s roditeljima i sestrom. Prema ranijim saznanjima Kurira, dok je Ognjen sedeo na klupi, prišla su mu dvojica muškaraca, a zatim je jedan od njih izvukao pištolj i ispalio tri hica u Žanića. Mladić je u teškom stanju prevezen na Urgentni centar, a uprkos borbi lekara, ubrzo je preminuo.

0909-zanic.jpg
Privatna Arhiva 
Ognjen Žanićfoto: Privatna Arhiva

Očevici su policiji ispričali da su videli muškarca starog oko 25 godina, obučenog u crnu majicu i pantalone, kako se udaljava iz parkića u kome je Žanić upucan. Nakon nekoliko dana policija je privela Dejana Rutalja i Aleksu Vasiljevića zbog sumnje da su učestvovali u ovom ubistvu. Dvojica tada osumnjičenih su, inače, policiji bili odranije poznati zbog teških krivičnih dela.

- Aleksa je osuđivan zbog razbojništva, a Dejan zbog pokušaja ubistva, a obojica su nedavno pušteni iz zatvora. Na Čukarici su poznati po problematičnom i konfliktnom ponašanju. Prema dosadašnjim informacijama, Žanić je odranije imao neku bezazlenu svađu sa Aleksom, a kobnog dana se slučajno sreo sa mladićima u parku. Verovatno je tada došlo do sukoba, pa su mladići pucali u nesrećnog Žanića i usmrtili ga - rekao je ranije Kurirov izvor iz istrage.

aleksa-vasiljevic-navijac-rada-foto-drustvene-mreze.jpg
Društvene Mreže 
Aleksa Vasiljevićfoto: Društvene mreže

Ipak, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Dejana Rutalja i Aleksu Vasiljevića od optužbi za ubistvo Ognjena Žanića. Ovom odlukom Apelacionog suda potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu iz marta 2020. kojom je Rutalj oslobođen optužbe i za ubistvo i za nedozvoljeno nošenje pištolja, a Vasiljević za ubistvo.

Prema stavu sudova, nije bilo dokaza koji bi ukazivao da je Rutalj kritičnog dana nosio revolver i ispalio tri hica u ubijenog, niti da je prethodno Vasiljević odvlačio pažnju Žaniću.

- Nijedan od ispitanih svedoka nije video trenutak kada je došlo do izvršenja krivičnog dela, niti lice koje je ispalilo projektile ka telu oštećenog, a okrivljeni su nakon pucnjave pobegli sa lica mesta, te sud nije mogao da izvede bilo kakav zaključak vezano za ubistvo oštećenog - naveo je Apelacioni sud.

1499709-33429073102136518982263315155165201468751872n-ls.jpg
Kurir 
Mesto gde je upucan Ognjen Žanićfoto: Kurir

Podsetimo, navijač Rada Aleksa Vasiljević, jedan od optuženih za ubistvo Ognjena Žanića, nađen je mrtav u svom stanu na Banovom brdu pre cetri meseca, tačnije 16. oktobra.

- Sumnjamo da se predozirao, jer se i ranije pričalo da koristi narkotike, ali ne znamo šta je obdukcija utvrdila - rekao je jedan njegov prijatelj.

(Kurir.rs)