Markačevi branioci, u aktu upućenom Žalbenom veću Haškog suda kao odgovor na tvrdnje haškog tužilaštva da Markač može da bude proglašen krivim ili po komandnoj odgovornosti ili kao pomagač udruženog zločinačkog poduhvata

ZAGREB - Odbrana hrvatskog generala Mladena Markača, koga je Haški sud prošle godine osudio na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima za vreme i nakon "Oluje", tvrdi da mu se u žalbenom postupku ne može suditi po komandnoj odgovornosti ili kao pomagaču u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Markačevi branioci, u aktu upućenom Žalbenom veću Haškog suda kao odgovor na tvrdnje haškog tužilaštva da Markač može da bude proglašen krivim ili po komandnoj odgovornosti ili kao pomagač udruženog zločinačkog poduhvata, ističu da prvostepena presuda ne daje nikakve osnove za to.

"To je kao da tvrdite da će kuća ostati čitava nakon što uklonite sve noseće zidove", ističe odbrana u aktu kojim se poziva da Žalbeno veće Haškog suda da odbaci tvrdnje tužilaštva kao neosnovane.

Haško tužilaštvo je poručilo da prvostepena presuda kojom su Markač i Ante Gotovina osuđeni kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, daje osnova i za proglašenje njihove krivice i kao pomagača u tom poduhvatu kao i za proglašenje njihove krivice po komandnoj odgovornosti za zločine koji su usledili za vreme i dva meseca nakon operacije "Oluja", u kojoj je iz Hrvatske proterano nekoliko stotina hiljada Srba.

Žalbeno veće Haškog suda u julu je pozvalo tužilaštvo da objasni da li smatra da se Gotovini i Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite artiljerijske napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata kao što je to utvrđeno u prvostepenoj presudi, može pripisati alternativna krivica.

"Preostali zaključci u prvostepenoj presudi nisu dovoljni da podrže osudu", poručuje Markačeva odbrana u aktu podnetom juče.

Tužilaštvo je u svom aktu ocenilo da, iako sudsko veće nije donelo izričite zaključke o drugim oblicima krivice osim udruženog zločinačkog poduhvata, njegovi preostali zaključci i dokazi na koje se oslanja utvrđuju Gotovininu i Markačevu krivicu za zločine kao pomagača i kroz komandnu odgovornost.