ODSECALI GLAVE, GUŠILI KESOM, REZALI VRAT ŽICOM I DAVILI VODOM: 7 muškaraca brutalno ubijeno, nisu štedeli ni dojučerašnje DRUGOVE
Foto: MUP RS, Nestali Srbija

ko su žrtve klana

ODSECALI GLAVE, GUŠILI KESOM, REZALI VRAT ŽICOM I DAVILI VODOM: 7 muškaraca brutalno ubijeno, nisu štedeli ni dojučerašnje DRUGOVE

Crna Hronika -

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice protiv najbrutalnijeg klana na našim prostorima, čije su vođe Veljko Belivuk i Marko Miljković kojima se stavlja na teret da su svirepo ubili sedam žrtava u Srbiji.

Goran Veličković, Zdravko Radojević, Milan Ljepoja, Lazar Vukićević i Aleksandar Gligorijević su žrtve klana Belivuk-Miljković i njihova ubistva obuhvaćena su prvom optužnicom, dok se na drugoj nalaze detalji i dokazi brutalnih ubistava Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića. Beogradska ispostava kavačkog klana, na čijem čelu je, navodno, odbegli vođa Radoje Zvicer, pored zločina u našoj zemlji, osumnjičeni su i za tri likividacije u Crnoj Gori. Žrtve zloglasnog klana, koji se ugledao na svetske mafijaše koristio je određene "recepte" po kojima je otimao i ubijao suparnike. Pojedinima su odsecali glave, gušili kesom, rezali vrat žicom i davili vodom.

belivuk i miljković organizovali svako ubistvo u kome su učestvovali
belivuk i miljković organizovali svako ubistvo u kome su učestvovalifoto: Kurir.rs

- Da jezive tajne klana izađu iz klanica u Ritopeku i Surduku, pobrinuli su se svedoci-saradnici koji su u zamenu za manje kazne sklopili sporazum s tužilaštvom - podseća izvor i dodaje da će oni sve svoje navode morati da ispričaju pred svojim dojučerašnjim saradnicima koji će moći da im postavljaju i pitanja.

Inače, Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostali članovi klana u ponedeljak bi prvi put trebalo da javno iznesu odbranu u Specijalnom sudu u Beogradu, a dešavanja sa suđenja ćete moći uživo da pratite od 11 sati na KURIR TELEVIZIJI.

GORAN MIHAJLOVIĆ

Među prvim žrtvama klana bio je Goran Mihajlović, koji je otet 1. aprila 2019. godine, posle čega je mučen i ubijen. Njega su pripadnici klana otrovali, još uvek nepoznatom supstancom, u kući u Ritopeku, a potom su telo preneli u vikendicu u Surduku, gde su ga spalili. Nesagorele ostatke kostiju, smrvili su macolom, strpali u džak i prosulo u Dunav.

Svedok saradnik Nikola Spasojevic govoreći pred tužilaštvom opisao je da je on čuvao Mihajlovića, te su mu Belivuk i Miljković rekli da je "mali ubica" i da puca ako nešto pokuša. Spasojević je objasnio da je probao da uđe u razgovor sa Mihajlovićem, koji mu je rekao da prodaje drogu, da ima suprugu i ćerku, kao i da su ga drugovi namestili.

prva žrtva klana goran mihajlović
prva žrtva klana goran mihajlovićfoto: Privatna Arhiva

Inače, Goranova supruga na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal navela je i svoja saznanja vezana za poslednje dane svog muža.

- Tih dana je bio jako čudan - navodno je ispričala i dodala da su ona i Mihajlovićev drug A. N. posumnjali da je on otet, kada je A. N. na Skaju stigla poruka navodno od Gorana, upućena njegovoj supruzi: "Glupačo, ko mene može da otme, dobro sam, sve je u redu".

Mihajlovićeva supruga takođe, je navodno rekla da je na televiziji, na snimicima iz kuće strave u Ritopeku, videla mašinu za pravljenje ekstazija svog muža, i tako naslutila da je i on žrtva surove kriminalne grupe.

ZDRAVKO RADOJEVIĆ

Tokom 2020. godine, kako se sumnja, grupa je počinila najviše zločina, a promenili su i "sistem rada". Tako su trojicu muškaraca - Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića ubili odsecanjem glave u vikendici u Ritopeku, koju su sami nazivali "klanica".

ubijeni zdravko radojević
ubijeni zdravko radojevićfoto: Privatna Arhiva

- Zdravko Radojević je prošao najbolje od svih! To mu je i rečeno... U jednom trenutku je Veljko rekao ovako: "Ajmo, braćo, ko će da ga reši? Dok je to izgovarao, Veljko je već krenuo ka sekiri. Ja nisam hteo da se mešam, samo sam pomagao oko fosne, koju je trebalo podmetnuti pod glavu. Skinuli smo ga polako, okrenuli smo ga s leđa na stomak i stavili mu glavu na fosnu. Veljko mu je presudio bukvalno jednim preciznim i jakim udarcem. Kada je ubio Zdravka, čulo se samo onako: "Aaaahhh", a onda je Veljko spomenuo meni: "Hajde, hoćeš ti nožem samo da odvojiš glavu od tela?". Rekao sam da hoću - ispričao je navodno istražiteljima Bojan Hrvatin, svedok-saradnik protiv klana.

Radojević je bio čak u kumovskim odnosima sa jednim od braće Budimir, visokorangiranim pripadnicima klana, koji je odbio da ga ubije. Otet je na parkingu kod Laste, kao i Ljepoja.

GORAN VELIČKOVIĆ

Gorana Veličkovića, jednog od vođa navijača Partizan, kako se navodi u optužnici, klan Veljka Belivuka oteo je i ubio u kući strave u Ritopeku početkom avgusta 2020. O Veličkovićevom ubstvu sve je ispričao Bojan Hrvatin koji je naveo kako su Velja Nevolja i Miljković planirali da "reše" Goksija, sa kojim su bili naizgled dobri, ali su ga, kako je rekao, smatrali "dupljakom", pošto je radio za, njima suprotstavljeni, škaljarski klan.

Klan je prvo imao plan za otmicu, koja im nije uspela, ali su drugo realizovali 3. avgusta 2020.

goran veličković ubijen u kući u ritopeku
goran veličković ubijen u kući u ritopekufoto: Ana Paunković, Stefan Stojanović MONDO, Zorana Jevtić, starsport

- Svedok je ispričao da se sa Veličkovićem kobnog dana našao u Višegradskoj i da ga je odvezao u Vrčin, na plac Belivuka, gde je navodno trebalo da se nađu sa čovekom za pištolj, jer mu je Veličković tražio oružje. Tada su, kako je rekao, iz kukuruza iskočili Belivuk, Dejan Tešić i Srdan Lalić i sa fantomkama povikali: "Policija!", zatim su stavili Goksiju lisice na ruke i ugurali ga u kedija.

Ekipa je Veličkovića mučila, odsekla glavu i isitnili delove tela, pa ostatke samleli u industrijskoj mašini za meso.

- Miljković mi je u društvu Belivuka rekao: "Rešen je Goksi" (Goran Veličković). To je bila njegova želja da reši Goksija, jer ga je baš mrzeo. Ispričao je da ga je Goksi iznenadio, jer se držao najbolje od svih do tada. Bio je, kako nam je rekao, hrabar i držao se mangupski do kraja - navodno je ispričao Hrvatin.

NIKOLA MITIĆ

Nikolu Mitića, klan je oteo u avgustu 2020. godine, nekoliko dana nakon ubistva Gorana Veličkovića Goksija, i to ispred ambasade SAD u po bela dana. Mitić je, kako se sumnja, Belivukovom "škodom" prebačen u bunker na Partizanovom stadionu, koji su pripadnici klana zvali "baza" i tu je brutalno mučen.

nikola mitić otete u sred bela dana
nikola mitić otete u sred bela danafoto: Nestali Srbija

Da podsetimo, Belivuk i Miljković sumnjali su da ih Mitić prati, a iz presretnute komunikacije sa Skaj aplikacije moglo se videti da je on to i priznao posle mučenja, pa naveo da je radio zajedno sa Lazarom Vukićevićem, koga je klan ubio dva meseca kasnije. Osim toga, iz poruka se videlo i da su Mitića oteli dok su išli na Dedinje kod svog advokata.

Posle mučenja u bazi, prebacili su ga u Ritopek, gde su mu isekli prst, udavili i zaklali, pa telo samleli u mašini za mlevenje mesa i bacili u Dunav.

Kako smo već pisali, Belivuk i Miljković su posle batinjanja u bazi u Humskoj, lično sonom kiselinom prali Mitićevu krv, pa pozvali svedoka-saradnika Nikolu Spasojevića da prekreči prostoriju. Kako nisu mogli da operu kauč na kome je mučen, isekli su ga na delove i bacili na jednoj deponiji. Kada su ga oteli, Belivuk je čestitao svima koji su učestvovali u "akciji".

ALEKSANDAR GLIGORIJEVIĆ

Prema navodima tužilaštva, Aleksandara Gligorijevića koji je bio predsednik FK Tekstilac iz Odžaka pripadnici kriminalne grupe namamili su da dođe do Beton hale, a potom ga odvezli u kuću u Ritopeku gde su ga, kako se sumnja, ubili 16. juna 2020.. Da je bio blizak s Veljkom Belivukom i pripadnicima njegove kriminalne grupe, svedoče fotografije koje je redovno objavljivao na društvenim mrežama.

Na njima je često isticao da je član Belivukove navijačke grupe Principi, a među fotografijama su i one sa samim Veljom Nevoljom.

belivuk i gligorijević na tribinama
belivuk i gligorijević na tribinamafoto: Pritnscreen/Instagram

Mirko Gligorijević, otac ubijenog Aleksandra za Kurir je ranije ispričao da je znao da je njegov sin dobar s Belivukom.

- U tužilaštvu su mi pokazali sliku glave mog sina, sa crnom trakom preko usta. Na slici je moj Aleksandar živ - rekao je nesrećni otac. Podsetimo, Gligorijević je od dojučerašnjih saboraca doživeo istu sudbinu kao i Goran Veličković.

LAZAR VUKIĆEVIĆ

Sudbina Lazara Vukićevića bila je jeziva. Njemu nisu odrubili glavu, već su mu, prema svedočenju svedoka okrivljenog Bojana Hrvatina, u usta gurnuli crevo i pustili vodu. Njega su po svedočenju Hrvatina, prvo pretukli, pekli vrelom peglom po telu i zlostavljali drškom od metle.

lazar vukićević
lazar vukićevićfoto: Privatna Arhiva

- Napunili smo ga crevom vodom, brate, davio se, brate, u plićaku - glasila je poruka koju je optuženi Budimir preko Skaja poslao Belivuku i Miljkoviću.

Podsetimo, Lazar Vukićević otet je u oktobru 2020, a potom mučen i brutalno likvidiran u kucću strave u Ritopeku. Svedok-saradnik je objasnio i da je klan planirao da zajedno otme Vukićevića i Aleksandra Šarca, koji je ubijen kasnije u garaži TC "Ušće".

- Belivuk, Miljković i Janković su napravili plan. Slikali su Belivuka i predstavili da je navodno otet. Tako smo uspeli da navučemo Lazara, dok je Šarac to prokljuvio. Za taj posao nismo koristili naše telefone, nego druge - rekao je Hrvatin i dodao da su kupili kombi za otmicu Šarca, ali je on izbegao tu sačekušu, dok su Vukićevića uspeli da namame u Ritopek, gde su ga brutalno ubili. Miljković je navodno, bio kivan na Vukićevića iz emotivnih razloga - jer mu je bio sa suprugom.

MILAN LJEPOJA

Poslednju žrtvu, Pink Pantera Milana Ljepoju, ubili su tako što su ga prvo gušili kesom, a potom su mu stezali vrat žicom. O tome je svedočio, takođe, Bojan Hrvatin svedok-saradnik koji je nakon hapšenje u julu prošle godine ispričao svoja saznanja o klanu.

milan ljepoja
milan ljepojafoto: Privatna Arhiva

- Sve gotovo, velikog štetočinu smo skinuli sa vrata. Top smo sve odradili, kao i uvek - navodno je pisalo u jednoj od poruka koju je Marko Miljković poslao saradnicima u decembru prošle godine, posle smaknuća Ljepoje.

Kako je ispričao Bojan Hrvatin, Ljepoju su u kući u Ritopeku prvo tukli, mučili i prinudili ga da im otključa kriptovani telefon, kako bi videli sa kim je u kontaktu i iznudili mu informacije koje su ih interesovale. Potom su ga Belivuk, Hrvatin, Srđan Lalić i Nebojša Janković stezanjem kese navučene preko glave i žice oko vrata udavili. Na kraju mu je Belivuk nožem presekao vrat, a svedok okrivljeni u svom iskazu u Tužilaštvu za organizovani kriminal naveo je da mu je to bila najezivija smrt.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track