VANREDNA KONFERENCIJA MUP: Uspeli smo da mapiramo najveće trgovce droge u Srbiji! Povezani su sa 3 KLJUČNE ZAPLENE
Foto: Nenad Kostić

VANREDNA KONFERENCIJA MUP: Uspeli smo da mapiramo najveće trgovce droge u Srbiji! Povezani su sa 3 KLJUČNE ZAPLENE

Crna Hronika -

Vanredna konferencija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije održana je danas u Palati Srbije.

Tema konferencije bile su akcije u kojoj su uhapšeni pripadnici Balkanskog kartela, hapšenja u vezi sa EPS-om i hapšenje šest osoba u vezi sa prostitucijom.

1 / 10 Foto: Nenad Kostić

- Srbija je još jednom uspešnom akcijom još jednom pokazala i dokazala da je pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala. Pripadnici MUP po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uz koordinaciju Europola, uhapsili su 13 lica, pripadnika organizovane kriminalne grupe sastavljene od više nezavisnih ćelija koje su funkcionisale kao balkanski kartel. U saradnji sa Europolom, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove krimimanlne aktivnosti širom sveta. Radi se o 5 tona kokaina zaplenjenog na Arubi, 1, 2 tone u Belgiji, 740 kilograma u Roterdamu, u Holandiji. Pronađena veća količina novca i oružja na 20 pretresanih lokacija. Za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala potrebna nam je međunarodna akcija - rekao je šef UKP Ninoslav Cmolić.

Ninoslav Cmolić
foto: Privatna Arhiva

Načelnik je naveo da je u akciji bila ključna Skaj aplikacija.

- Ova akcija se vodi od 2021. godine, od kada je preuzeta aplikacija, vodi se u tajnosti u tajnosti, do današnjeg dana, dana realizacije.

Za kraj je potvrđeno i da je veliki odziv stanovništva što se tiče predaje oružja.

- Na današnji dan je preko 8.000 komada oružja predato. U svakom slučaju je ogromna količina oružja koja se predaje.

Podsetimo, u okviru međunarodne akcije “EASY”, ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Europolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsilo je i privelo vođe Balkanskog kartela koji je poslednjih godina organizovao šverc više od sedam tona kokaina na područije Evrope. U akciji su uhapšena lica koja su vođe ovog najvećeg kartela u Evropi.

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije uz koordinaciju Europola.

Takođe, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Poreske policije Ministarstva finansija Srbije uhapsili četvoro osumnjičenih za pranje novca i poreska krivična dela, u okviru proširenja istrage koja se vodi protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track