ŽRTVE NASILJA NE PRIJAVLJUJU POČINIOCE ZBOG OVIH 9 STVARI: Statistika o porodičnom nasilju u Srbiji je sumorna! UŽASNE BROJKE
Foto: Shutterstock

crna statistika

ŽRTVE NASILJA NE PRIJAVLJUJU POČINIOCE ZBOG OVIH 9 STVARI: Statistika o porodičnom nasilju u Srbiji je sumorna! UŽASNE BROJKE

Crna Hronika -

Juče je po sedmi put u Srbiji obeležen Dan sećenja na žene žrtve nasilja, a od početka 2023. ubijeno ih je čak 17

Od početka 2023. godine u Srbiji je od ruke muževa ili emotivnih partnera stradalo čak 17 žena. Ove zločine niko nije uspeo da spreči, a zadatak pred nama je da ove neuspehe ne ponovimo i da ne strada nijedna više.

Poslednji slučaj ubistva žene, u ovom slučaju bivše parnerke, zadesio je prošle nedelje Novi Sad kada je momak V. R. (34) ubio I. R. (27), a onda i sebe.

Zakon o sprečavanju

U periodu crnila za Srbiju, kada se njeni građani nose sa najvećim gubicima, kada su dečak (13) i mladić U. B. (21) za dva dana oduzeli 18 mladih života, nasilje nad ženama ne miruje, a Srbija je juče, 18. maja, obeležila Dan sećenja na žene žrtve nasilja. Ovaj dan, inače, se obeležava već sedam godina, koliko dugo se primenjuje i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Statistički podaci, nažalost, nisu ohrabrujući, a prema podacima MUP četiri su vida porodičnog nasilja, u okviru kog je najčešće ono prema pripadnicama nežnijeg pola.

- Najčešći oblik prijavljenog nasilja je psihičko, zatim fizičko, ekonomsko i seksualno nasilje. Najčešće mesto gde se prijavljuju događaji u okviru porodičnih odnosa je porodična kuća i stan. Nasilje se najčešće dešava u vremenskom periodu od 12 do 24 časova. Najčešće sredstvo izvršenja najtežih krivičnih dela u okviru porodice su nož, zatim vatreno oružje i fizička snaga - kaže izvor Kurira.

nasilje nad ženama
foto: Kurir tv

Najčešći razlozi zbog čega žrtve ne prijavljuju nasilje u porodici su strah od osobe koja vrši nasilje, stid i sramota zbog nasilja kome su izložene, nemaju gde da odu, strah od osude i odbacivanje od strane porodice i okoline, materijalna zavisnost od drugih, strah šta će biti sa njima nakon prijavljivanja nasilnika, plaše se da će im biti oduzeta deca i nepoverenje u rad dršavnih institucija i organa.

Podneto 1.309 prijava

Zaključno sa ubistvom u Novom Sadu, od početka godine, ubijeno je 17 žena u porodično-partnerskim odnosima, a iz oblasti porodičnog nasilja i partnerskih odnosa ukupno je izvršeno 1.309 krivičnih dela. Ukupan broj učinilaca je 1. 242, od čega je 115 učinilaca ženskog pola i 1. 127 muškog pola. Ukupan broj oštećenih lica je 1. 467 (1.108 lica ženskog pola i 359 lica muškog pola).

Zabrane prilaska

Izrečeno skoro 10.000 hitnih mera

Policija je reagovala u gotovo 10.000 slučajeva nasilja u porodici za prva četiri meseca ove godine.

- U periodu od 01.januara do 25. aprila, na teritoriji Republike Srbije iz oblasti porodičnog nasilja i partnerskih odnosa ukupno je izrečeno 9.376 hitnih mera. Od tog broja 2. 926 hitnih mera privremeno udaljenje učinioca iz stana i 6.450 hitnih mera privremena zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj. Prekršeno je 655 mera. Ukupan broj prijavljenih događaja sa elementima nasilja u porodici je 8.570 - podaci su policije.

Policija
foto: T.S./Kurir

Pomoć

Prijavite nasilje, može i anonimno

U Operativnom centru MUP Republike Srbije otvorena je telefonska linija 0800 100 600 koja je besplatna i dostupna 24 časa, na koju se prijavljuju događaji nasilja u porodici na nivou cele Srbije, kao i na telefon 192.

Nasilje se može prijaviti lično u prostorijama institucije, telefonom, pismeno, putem pošte ili putem mejla. Prilikom prijavljivanja nasilja, prijavilac može ostati anoniman i u svakom slučaju prijava će biti razmatrana.

Poražavujaća statistika za prvih pet meseci 2023. godine

x 9. 376 hitnih mera izrečeno

x 6. 261 produženja hitne mere

x 655 prekršenih mera

x 1. 309 krivičnih dela

x 1. 260 krivičnih prijava

x 1. 242 počinioca

x 1. 467 oštećenih lica

Kurir.rs - D. Antonijević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track