Pripadnicima "balkanskog kartela" koji su pre nekoliko dana uhapšeni u Valensiji i njenoj okolini dežurni sudovi su na zahtev Tužilaštva za borbu protiv droge odredili pritvor. Španska nacionalna policija, podsetimo, saopštila je da je uhapsila 17 pripadnika "balkanskog kartela" i zaplenila više od 820 kilograma kokaina.

Španski mediji otkrivaju da je među uhapšenima, osim organizatora tog ogranka kriminalne grupe i osoba koja je bila zadužena za pranje novca, odnosno njegovo ulaganje u nekretnite.

screenshot-20240217-192351.jpg
Policía Nacional Espana / screenshot 
Zaplenjen novacfoto: Policía Nacional Espana / screenshot

- Najpre je identifikovan vođa grupe, koji je upravljao sa nekoliko kompanija sa sedištem u Španiji - prenose španski mediji, navodeći da je vođa ogranka pažnju istražitelja skrenuo na sebe luksuznim automobilima koje je koristio za svoja putovanja.

Agenti španske policije, tokom istrage koja je trajala godinu dana, identifikovali su i druge članove kriminalne mreže i da otkriju nekoliko vila i industrijskih skladišta u različitim delovima Valensije, koje je kriminalna organizacija imala.

- Locirana je i auto-perionica koju je kriminalna grupa koristila i u kojoj su održavali sastanke, delili uloge i davali instrukcije članovima grupe - preneli su španski mediji.

U okolini Valensije izvršen je pretres na čak osam lokacija, a kako je saopšteno iz policije, oduzeto je 226.500 evra u gotovini, tri GPS uređaja za detekciju elektronskih uređaja, 13 automobila od kojih je pet imalo duplo dno. Istraga, koju je sprovela jedinica za drogu i organizovani kriminal Nacionalne policije Valensije uz podršku centralnog Udico-a, kako se navodi, imala je saradnju operativnom sekcijom američke agencije koja bavi se nacionalnom bezbednošću te zemlje.

screenshot-20240217-192403.jpg
Policía Nacional Espana / screenshot 
Zaplenjen kokainfoto: Policía Nacional Espana / screenshot

Inače, istraga protiv jednog dela balkanskog kartela koji je označen kao vodeća kriminalna grupa za šverc kokaina na međunarodnom nivou, vodi se i pred tužilaštvom u Beogradu.

Istraga protiv nedavno uhapšenog ogranka u okolini Valensije, navodno se vodi od početka prošle godine i vođenja je u tri faze.

- U julu su istražitelji otkrili dva vozila koja pripadaju kriminalnoj grupi. Policija ih je presrela i utvrđeno je da su u njima bili kontejneri u kojima se nalazio ukupno 100 paketa kokaina. Tada su uhapšena dvojica vozača, koji su bili kuriri i njihova uloga je bila da drogu isporuče drugim kriminalnim grupama - prenose španski mediji.

Dva meseca kasnije, kako navode, drugo vozilo kriminalne grupe presretnuto je nakon što je pobeglo velikom brzinom i pregazilo agenta španske policije u Muserosu. Pronađeno je nekoliko kilometara dalje od mesta na kom je policajac oboren i u njemu je otkriveno 40 kilograma kokaina.

- Na kraju, u januaru je otkriven kombi ali je vozač uspeo da pobegne. Međutim, nakon potere, uhapen je i u vozilu je pronađeno 320 kilograma kokaina skrivenog u kartonskim kutijama - otkriva portal Levante-EMV. Takođe, tada su uhapšena i dva putnika iz drugog automobila, koji je bio pratnja.

Bonus video:

Mup Srbije Uhapšeno 13 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje su funkcionisale kao „Balkanski kartel“