ZORAN I SRĐAN UBILI BAKU I UNUKA DA PRIKRIJU PRETHODNO UBISTVO: Pali u "Sablji"! Jedan zvao generala da svedoči u njegovu odbranu
Foto: Kurir/S.U.

ZORAN I SRĐAN UBILI BAKU I UNUKA DA PRIKRIJU PRETHODNO UBISTVO: Pali u "Sablji"! Jedan zvao generala da svedoči u njegovu odbranu

Crna Hronika -

Tri svirepa ubistva i jedan pokušaj razbojništva dogodili su se od 14. maja 2001. do 22. februara 2002. godine u Rumi. Za ove zločine odgovorni su Zoran Osećanski iz Rume i Srđan Đukić iz Petrovaradina, koji su pravosnažno osuđeni na po 35 godina zatvora.

Osećanski i Đukić su, kako je dokazano tokom suđenja, 14. maja 2001. godine u Rumi, u Ulici Vladimira Nazora broj 5, hicem iz pištolja ubili penzionera Dimitrija Šijačkog (81) i kompletno pretresli njegovu kuću.

Posle ovog zločina ubice su se primirile i ostale neotkrivene. Tako bi možda i ostalo da 12. februara sledeće godine Zoran Osećanski i Srđan Đukić nisu počinili novi zločin. U stanu u centru Rume ubili su Milu Rajakovac (70) i sačekali njenog unuka Mirka Rajakovca (24), a zatim i njega ubili i zamotali u tepih.

Ubice su planirale da se reše Mirka Rajakovca, koji je znao za ubistvo penzionera Dimitrija Šijačkog i koji je počeo da ih zbog toga ucenjuje. U stanu su, međutim, zatekli Mirkovu baku, pa su rešili da i nju ubiju, kako ne bi bilo svedoka.

Zrenjanin, Nova Crnja, napad sekirom, napad nožem, policija, uviđaj, policijska traka
foto: Kurir/S.U.

Samo deset dana kasnije Osećanski i Đukić su zajedno sa Dejanom Masloćom iz Rume pokušali da opljačkaju filijalu Komercijalne banke u Rumi, u samom centru grada.

Za svedoka pozvao generala

Zoran Osećanski i Srđan Đukić uhapšeni su u akciji "Sablja”, koja je organizovana posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine i koja je trajala do 22. apriila iste godine.

Osećanski je priznao sva tri ubistva tvrdeći da je to uradio zajedno sa Srđanom Đukićem, koji je prvo priznao zločine, a onda na glavnom pretresu u sudnici sve porekao tvrdeći da ga je policija maltretirala i mučila, pa se zbog toga odlučio na priznanje.

Za ubistvo Mile i Mirka Rajakovca Đukić je tvrdio da je u to vreme bio u vojsci u Podgorici, pa je za svedoka pozvao i generala Jovu Lakićevića, čiji je bio vozač na služenju vojnog roka. General je pred sudom potvrdio da je Srđan Đukić bio kod njega vozač.

Pištolj u stanu u Petrovaradinu

U vreme zločina nad Rajakovcima, Đukić je dovezao službeno generala Lakićevića u Šabac, a onda skoknuo do Rume, baš kada se dogodilo dvostruko ubistvo u stanu Mile Rajakovac.

Policija je prilikom hapšenja u stanu Srđana Đukića, u Petrovaradinu, pronašla pištolj, a veštačenjem je utvrđeno da su sve tri osobe u Rumi ubijene upravo iz ovog oružja.

Presudu od po 35 godina zatvora Zoranu Osećanskom i Srđanu Đukiću izreklo je krivično veće Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici, kojem je predsedavala sudija Vesna Ostojić, a potom je potvrdio i Vrhovni sud Srbije, pa su ova dvojica ubica premeštena iz pritvorske jedinice u KPZ u Sremskoj Mitrovici, gde izdržavaju kaznu.

Kurir.rs/24 sedam

Preneo: R.J.

Bonus video:

06:53

GRAĐANI U STRAHU: Posle ubistva porodice Đokić meštani se zaključavaju i retko izlaze iz domova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track