HUMANITARNA INICIJATIVA: „Knjigom do osmeha“ donirala knjige biblioteci Okružnog zatvora u Novom Sadu
Foto: UIKS

uiks

HUMANITARNA INICIJATIVA: „Knjigom do osmeha“ donirala knjige biblioteci Okružnog zatvora u Novom Sadu

Crna Hronika -

Humanitarna inicijativa "Knjigom do osmeha" poklonila je 100 knjiga Okružnom zatvoru u Novom Sadu čiji bibliotekarski fond ima 4.900 naslova koji su na raspolaganju svim licima lišenim slobode u ovoj ustanovi.

"Knjigom do osmeha" je humanitarna inicijativa koja od 2017. godine menja polovne knjige za slanje SMS poruka u humanitarne svrhe za potrebe korisnika fondacije "Budi human” koja organizuje prikupljanje novčanih sredstava za lečenje obolelih pacijenata širom Srbije.

zatvor
foto: UIKS

Na Fejsbuk stranici ove humanitarne organizacije gotovo svakodnevno se postavljaju fotografije knjiga i, u zavisnosti od njene vrednosti, navodi se koliko je humanitarnih SMS-poruka potrebno poslati da bi je neko dobio.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević je zahvalio inicijativi što je odlučila da donira knjige biblioteci Okružnog zatvora u Novom Sadu koji ima drugu po veličini pritvorsku jedinici u zemlji.

- Ova organizacija vodi izuzetno humanu misiju i drago nam je što su njeni predstavnici doniranjem knjiga biblioteci koju koriste osuđenici odlučili da dobrim odabirom knjiga podare osmeh i jednoj pomalo skrajnutoj grupi u društvu - rekao je on.

On je podsetio da je Uprava povodom 15. septembra - Međunarodnog dana demokratije 2021. donirala knjige Generalnoj direkciji za kazneno-popravne ustanove u Turskoj kako bi bile one dostupne srpskim državljanima na izdržavanju zatvorske kazne u toj zemlji.

zatvor
foto: UIKS

Carević je naveo da su u srpskim kazneno-popravnim zavodima, osim beletristike, licima lišenim slobode dostupni i pravni propisi – Krivični zakonik, Zakon o krivičnom postupku, Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, kao i podzakonska akta i priručnike koje je Uprava izradila uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Zavodi poseduju zavidan bibliotekarski fond koji broji nekoliko desetina hiljada knjiga, a od toga najveće ustanove imaju više od 50.000 naslova - KPZ u Požarevcu (Zabeli) ima 15.000 knjiga, zavod u Sremskoj Mitrovici 13.300 naslova, KPZ u Pančevu 7.300,zavod u Nišu 6.100, Vaspitno-popravni dom u Kruševcu 6.500, Okružni zatvor u Beogradu 4.000, KPZ u Beogradu 3.400.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track