"ZEMUNAC" OPET PREBAČEN IZ ZABELE U BEOGRAD! Sud potvrdio sve detalje priznanja prve otmice klana! USVOJEN SPORAZUM
Nikola Bajić prebačen u sud, Foto: Zorana Jevtić

viši sud u beogradu

"ZEMUNAC" OPET PREBAČEN IZ ZABELE U BEOGRAD! Sud potvrdio sve detalje priznanja prve otmice klana! USVOJEN SPORAZUM

Crna Hronika -

Viši sud u Beogradu potvrdio je danas sporazum o priznanju krivice između Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i nekadašnjeg pripadnika "zemunskog klana" Nikole Bajića, kojim je on nakon skoro 27 godina ispričao sve što zna o razbojništvu, kom je 22. avgusta 1997. prethodila otmica studenta Novaka Stevanića.

Podsetimo, Bajić koji služi kaznu od 30 godina zatvora u zatvoru Zabela zbog učešća u zločinima zloglasnog klana u utorak je sa tužilaštvom sklopio sporazum na osnovu kog je osuđen na četiri godine zatvora.

On je danas ponovo, uz ogromne mere obezbeđenja i u pratnji petorice zatvorskih stražara koji se nisu odvajali od njega ponovo iz zatvora prebačen u beogradsku Palatu pravde.

Novak Stevanić se ubio posle torture 'zemunaca'
Novak Stevanić se ubio posle torture "zemunaca"foto: Privatna arhiva

Osim njega, podsetimo, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji pripadnik klana Goran Ristić, kao i policajci Saša Đarjić i Milan Radukić. Pošto je optužnica, posle Bajićevog detaljnog priznanja i sklapanja sporazuma izmenjena, suđenje ostalim optuženima je odloženo kako bi se upoznali sa detaljima i pripremili za ponovno iznošenje odbrane.

- Protiv Bajića je postupak razdvojen i sudsko veće je potvrdilo sporazum o priznanju krivičnog dela, čime je on sada osuđen i više neće u svojstvu okrivljenog biti dovođen na suđenje - pojasnio je sagovornik Kurira.

Podsetimo, posle sklapanja sporazuma Više javno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je da je Bajić gotovo 27 godina posle izvršenja krivičnog dela priznao da su Novaka Stevanića, koji se nekoliko meseci kasnije, u aprilu 1998. ubio, okrivljeni Radukić i Đajić, kao i pokojni svedok saradnik Zoran Vukojević Vuk, koji su u to vreme bili zaposleni kao policijski službenici PS Zemun, oteli na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice. Kako je naveo, oni su službenim policijskim vozilom su "audi 80“, kojim je upravljao mladić.

- Jedan od ove trojice okrivljenih legitimisao se službenom policijskom legitimacijom i pretresao automobil Novaka Stevanića, nakon čega su mu sva trojica lisicama vezali ruke, a dvojica od njih ga ugurali u putničko "golf 2“, bele boje, na zadnje sedište, kojim je upravljao okrivljeni Goran Ristić i tim vozilom odvezli oštećenog sa lica mesta - otkriveni su detalji priznanja Bajića.

Mile Luković Kum i Dušan Spasojević
Mile Luković Kum i Dušan Spasojevićfoto: EPA

Nakon kraće vožnje zaustavili su vozilo iz kog su ova dvojica okrivljenih izašla, a u vozilo je ušao pokojni vođa zemunskog klana Dušan Spasojević i selotejp trakom oštećenom zalepio usta i oči.

- Spasojević i Ristić su ovim vozilom odvezli oštećenog do Novog Beograda i parkirali ga u garažu zgrade na u Bloku 64, u kojoj su u vozilu ostali Ristić na mestu vozača, a na zadnjem sedištu Novak Stevanić, dok je Spasojević izašao iz vozila i na 12. spratu te zgrade, ušao u stan koji su koristili Bajić, Ristić, Spasojević , pokojni Mile Luković Kum i druge osobe, pa je pozvao Bajića da krene za njim u garažu, što je on i učinio - naveo je u priznanju

Nakon što su ušli u garažu, Spasojević je ušao u vozilo i seo pored otetog Stevanića, fizički nasrnuo na njega, drmajući mu glavu napred - nazad, istezajući mu vrat, udarajući ga pištoljem po glavi i preteći mu da će ostati živ ukoliko bude sarađivao.

- Rekao mu je da oni znaju da njegovi roditelji u stanu imaju oko 500.000 nemačkih maraka te je zahtevao od oštećenog da kaže gde se nalazi novac u stanu njegovih roditelja rečima: „Gde je sef, gde je sef, gde je novac?“, pa kako bi oštećenog više zastrašio, pištolj „Beretu“ je dao Bajiću, rekavši mu: „Drži ovaj pištolj“, što je dodatno uplašilo oštećenog, koji je tada rekao da se novac nalazi u stanu ispod parketa - dodaje se u saopštenju.

Spasojević je to telefonom javio Lukoviću koji se već nalazio u stanu roditelja Novaka Stevanića u Požarevačkoj ulici gde je zajedno sa nekoliko nepoznatih osoba vršio premetačinu tražeći novac.

Zoran Stevanić, otac Novaka Stevanića
Zoran Stevanić, otac Novaka Stevanićafoto: Nebojša Mandić

- Spasojević je potom napustio garažu i otišao u navedeni stan, u kom je jedan od njegovih saradnika koji je bio u stanu, podesnim predmetom, najverovatnije brusilicom, isekao deo parketa u kom se nalazio sef, iz kog su oduzeli novac u iznosu od 50.000 nemačkih maraka, 20,000 dinara i dragocenosti - zlatan nakit u količini od oko 4,50 kilograma - navedeno je.

U međuvremenu u pomenutoj garaži, kako je priznao "zemunac" Bajić i Ristić su u vozilu čuvali oštećenog cele noći sve dok Spasojević nije javio Bajiću da mogu da napuste garažu zajedno sa oštećenim, što su oni i učinili, pa su istim vozilom odvezli N.S. do jednog usamljenog mesta na Novom Beogradu, prema reci Savi, i nakon što su mu u vozilu skinuli lisice sa ruku, izgurali su ga iz vozila i odvezli se.

Inače, tokom sudskog postupka, pre sklapanja sporazuma o priznanju krivičnog dela, Bajić je ispričao i da je Spasojeviću, kada je čuo da se Novak Stevanić ubio bilo žao i da je "išao da mu zapali sveću".

U sudnici je i danas bio prisutan otac pokojnog Novaka Stevanića, Zoran, koji je posle sklapanja sporazuma tužilaštva s Bajićem izjavio da je zadovoljan i da je priznanje "zemunca" posle 27 godina neka vrta "satisfakcije iako ništa ne može da mu vrati sina".

Bonus video:

03:05

ZEMUNSKI KLAN IMAO POLITIČKU GARANCIJU ZA LIKVIDACIJU ĐINĐIĆA Svetislav Basara nema dilemu: Ovaj političar je umešan u ubistvo?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track