EKSPLOZIV POSTAO OMILJENO ORUŽJE: Evo ko su bile prve žrtve bombaških ubistava u ratu škaljarskog i kavačkog klana! BEZ MILOSTI!
Dragan R: oganović ubijen je na Cetinju, Foto: RTCG, Printscreen Facebook

ISTRAGA NA CETINJU

EKSPLOZIV POSTAO OMILJENO ORUŽJE: Evo ko su bile prve žrtve bombaških ubistava u ratu škaljarskog i kavačkog klana! BEZ MILOSTI!

Crna Hronika -

Crnogorska policija i dalje traga za osobama koje su u četvrtak ujutro na Cetinju aktivirale eksplozvnu napravu i ubile pripadnike "škaljarskog klana" Dragana Roganovića (36) i Petra Kaluđerovića. Istražitelji su saslušali veliki broj osoba, a najduže, nekoliko sati, saslušavan je bivši vojni specijalac, za koje se navodi da je pripadnik rivalskog, "kavačkog klana".

Škaljarci i kavčani su, da podsetimo, radili kao jedan klan do 2014. godine kada su pripadnici klana, koji će nastaviti da se zove škaljarska grupa, u jednom od "štekova" u španskoj Valensiji našli 200 kilograma kokaina za koji nisu isprva znali kome pripadaju. Kada su saznali da su robu, bez znanja vođa klana, tu čuvali pripadnici druge frakcije, nazvane kavački klan, odlučili su da ih kazne.

U odluci da se oduzme droga, bitnu ulogu imao je, navodno, Goran Radoman, koji je važio za jednog od vođa škaljaraca. Radoman, rodom sa Cetinja, ubijen je u februaru 2015. u Novom Beogradu kada je u njega sasuto 25 metaka i on se vodi kao prva žrtva škaljarskog i kavačkog klana.

Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Kotor
foto: Printscreen/Youtube, CDM, Facebook

U ratu klanova dosad je ubijeno 60 ljudi, a interesantno je da se prvo ubistvo bombom dogodilo 2016. godine kada su u bombaškom napadu u kotorskom naselju Muo likvidirani Miloš Bošnjak i Goran Biskupović Biski. Egzekutor ili više njih iz neposredne blizine su aktivirali bombu dok su žrtve išle ka kući Biskupovića, a napadači do danas nisu identifikovani.

Bombaški napadi postali su kasnije izbor za sigurnu likvidaciju, a s obzirom na to da ubica ne mora da bude u nepsorednoj blizini žrtve, to je bila najsigurnija opcija i za egzekutora.

Jedan od najpoznatijih bombaških napada u ratu škaljarskog i kavačkog klana dogodio se 2017. kada je aktivirana bomba postavljena ispod automobila kavčanina Duška Roganovića u Herceg Novom, u neposrednoj blizini autobuske stanice na prilično prometnoj raskrsnici.

Duško Roganović
Duško Roganovićfoto: Vijesti, Privatna Arhiva

Nakon što je aktiviran eksploziv, Roganović je izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo s puta i udario u banderu. Stručnjaci su kasnije komentarisali da je bomba, koja je aktivirana mobilnim telefonom, bila smeštena ispod menjača Roganovićevog "golfa" i da je bila usmeren na dve strane - ka vozaču i suvozaču koji tog dana nije bio u automobilu.

Pojedini crnogorski mediji objavili su i da se na licu mesta sasvim slučajno zatekao lekar koji je odmah priskočio u pomoć Roganoviću i održao ga u životu do dolasku Hitne pomoći. Roganović je eksploziju preživeo, ali je ostao bez obe noge.

Bonus video:

01:44

KRIMINOLOZI: Kriminalni klanovi bore se za prevlast

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track