"SAMO" 3 PUTA IŠAO U STRELJANU, A UBIO DESETORO! Ovako tuženi Kecmanovići brane SINA UBICU - Suđenje po tužbi ranjene NASTAVNICE
Foto: Petar Aleksić, Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

"SAMO" 3 PUTA IŠAO U STRELJANU, A UBIO DESETORO! Ovako tuženi Kecmanovići brane SINA UBICU - Suđenje po tužbi ranjene NASTAVNICE

Crna Hronika -

Pred Višim sudom u Beogradu održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3.maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović.

Naime, nastavnica istorije kobnog dana teško je ranjena dok je držala nastavu sedmom razredu kada je dečak ubica naoružan do zuba ušao u učionicu koja se nalazi u prizemlju škole. Ona je tužila roditelje dečaka smatrajući da su oni jedini krivci za masakr koji je počinio njihov sin.

Na pripremnom ročištu parnice danas su reč imali pomoćnik tužilje koji je izneo nekoliko dokaznih predloga.

- Dostavljamo sudu pisanu dokumentaciju koja se nalazi u tužbi, zahtevamo da se sasluša tužila Tatjana Stevanović, kao i tuženi 1 i 2 - roditelji maloletnog ubice Vladimir i Miljana Kecmanović. Da se uradi uvid u pisane dokaze vezane za veštačenje na osnovu povreda tužilje - rekao je punomoćnik tužilje i dodao:

- Da se uradi uvid u veštačenje neuropsihijatriskog stepena povreda tužilje s obzirom na okolnosti stepena i intenziteta pretrpljenog straha tokom zločina i nakon toga. Takođe, predlažem i da se po potrebi iz krivičnog spisa ovog suda preuzme deo koji se odnosi na tužene Kecmanoviće.

Punomoćnih tuženih Marina Ivelja takođe je navela niz predloga sudu vezano za ovaj parnični postupak za koji je istakla da treba da se spoji sa predmetom gde Kecmanoviće tuži jedan maloletni povređeni učenik škole na Vračaru.

- Smatram da u ovom parničnom postupku treba da se uzme u obzir i svedočenje tadašnje direktorke škole Snežane Knežević, pedagoga Jelena Vujičić, psihologa Lidije Maksić i sekretara vračarske škole. Ministarstvo prosvete Srbije 2022. godine ukinulo je dežurstvo učenika što škola nije uradila i postupila po tim odlukama. Vanrednim inspekcijskim nadzorom ministarstva od 29.maja 2023.utvrđeno je 37 tačaka odgovornosti škole i propusta koji su doprineli masakru. Zbog toga smatram da treba da se saslušaju u ovoj parnici - navela je Ivelja i dodala da je pokrenut disciplinski postupak protiv ovih svedoka, a direktorka Knežević je čak i razrešena dužnosti.

- Predlažem i da se u obzir uzme i molba, tačnije peticija roditelja pre ovog masakra gde su zabrinuti roditelji naveli da se plaše zbog pojačanog nasilja u školi, a škola tim povodom ništa nije uradila.

Ivelja je imala još nekoliko predloga, kao što je između ostalog i istraživanje na engleskom jeziku o duševnim poremećajima masovnih ubica što je sudija u startu odbila.

- Dostavljam i set dokumentacije gde osporavamo da su roditelji maloletnog ubice davali rđave primere i da su ga vodili u streljanu predlažem niz novinarskih članaka u kojima se može videti kako i deca mlađa od maloletnog ubice idu u streljanu i rukuju oružjem. Dostavljam i snimak na usb na kome se može videti kako maloletnik ide na obuku u streljanu kod predsednika streljačkog kluba Partizan, gde smatramo da roditelji nisu imali svest o tome da rade bilo šta loše. Jer takva obuka ni danas nije zabranjena, u vezi s ovim predlažem da se sasluša i generalni sekretar streljačkog saveza Srbije Nenad Petković koji bi pričao da li je tako nešto dozvoljeno. Maloletnik je svega tri puta otišao u streljanu te se to ne može smatrati za rđavu naviku i loše vaspitanje.

Ivelja je zatim dodala da je bi trebalo uvažiti i rešenje o veštačenju maloletnika vezano na sposobnost na rasuđivanje u momentu izvršenja stravičnog zločina.

- Predlažem i da se dostavi lekarska dokumemtacija sa Klinike za neurologiju i prohijatriju decu i omladinu i Beogradu. Da se od škole na Vračaru zatraži i elektronski dnevnik maloletnika za 6 i 7 razred,kao i da se saslušaju njegove nastavnice u tim razredima - rekla je ona i dodala da sud zatraži od Centra za socijalni rad Stari grad da li u njihovoj evidenciji ima porodice Kecmanović.

Sa većinom predloga Marije Ivelje nije se složio punomoćnik tužilje Tatjane Stevanović, a ono sa čime se slaže jeste veštačenje maloletnog ubice.

- Smatram da predlozi tuženih nisu adekvatni i verujem da bi oni doveli do odugovlačenja postupka - rekao je punomoćnik Stevanović.

Sudija u parničnom postupku naknadno će odlučiti o predlozima punomoćnika.

Glavna rasprava zakazana je za 4. oktobar kada se očekuje da će svedočiti tužilja Tatjana Stevanović, a njen punomoćnik zatražio je da se ovo ročište zatvori za javnost s obzirom da je njoj jako teško da priča o tome i sama činjenica da se više nikada neće baviti poslom kojim se bavila. Takođe, pored saslušanja tužilje planirano je i saslušanje tuženih Vladimira i Miljane Kecmanović.

Bonus video:

04:01

RIBNIKAR JE OSTAVIO DUBOK TRAG U DRUŠTVU Mršević godinu dana nakon masakra: To je nepredvidiv zločin je doneo velike posledice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track