OGLASILI SE IZ MINISTARSTVA POSLE HAPŠENJA ZAPOSLENIH U PADINSKOJ SKELI! Stanimir ubijen u zatvoru, suspendovan upravnik i još 10!
Foto: Printscreen/Facebook, Shutterstock

OGLASILI SE IZ MINISTARSTVA POSLE HAPŠENJA ZAPOSLENIH U PADINSKOJ SKELI! Stanimir ubijen u zatvoru, suspendovan upravnik i još 10!

Crna Hronika -

Petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu (Padinskoj Skeli), koji su danas lišeni slobode, odmah je suspendovano i udaljeno sa posla zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom posle smrti prekršajno kažnjenog Stanimira Brajkovića 4. februara 2024. godine u ovom zavodu, saopštava Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

- Uhapšeni su doktorka Službe za zdravstvenu zaštitu Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu (Padinskoj Skeli) V.S. kao i četiri pripadnika Službe za obezbeđenje - K.S., K.D., P.S. i K.Z. koji su u martu ove godine sa ukupno 11 zaposlenih suspendovani i protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa uključujući i tadašnjeg upravnika Zavoda Vladimira Bukvića - piše u saopštenju.

Stanimir Brajković
Stanimir Brajkovićfoto: Printscreen/Facebook

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, a u ovom roku će biti saslužani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

- Postoje osnovi sumnje da su ovi osumnjičeni izvršili navedeno krivično delo u periodu od 24. januara do 4. februara 2024. godine tako što su u svojstvu službenih lica, kršenjem Pravilnika o načinu obavljanja poslova u službi za obezbeđenje u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i procedurama, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavesno postupali u vršenju službe iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teža povreda drugog, koja je i nastupila smrću prekršajno kažnjenog S.B. 4. februara 2024. godine koji je izdržavao prekršajnu kaznu u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu (Padinskoj Skeli) - dodaju i navode da je time obuhvaćeno i neevidentiranje povreda prekršajno kažnjenog S.B. u dnevnom izveštaju i neobaveštavanju nadređenih o tome.

Inače, upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu, Vladimir Bukvić, smenjen sa mesta upravnika ovog zavoda, što je bio korak ka neometanom vođenju inspekcijskog nadzora.

Odmah po sačinjavanju Izveštaja o inspekcijskom nadzoru, vezanog za predmetni događaj, isti je dostavljen Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, što je omogućilo efikasno procesuiranje osumnjičenih.

Osumnjičeni za ubistvo penzionera
Osumnjičeni za ubistvo penzionerafoto: Kurir, Privatna arhiva

Podsećamo da je protiv trojice osumnjičenih u toku istraga zbog krivičnog dela Teško ubistvo, jer su, kako se sumnja, od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički brutalno zlostavljali i mučili penzionera iz Mladenovca, Stanimira Brajkovića.

MUP: Saopštenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su S. K. (37), D. K. (29), S. P. (28), Z. K. (53), svi zapsoleni u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu u Padinskoj skeli, kao i V. S. (1969) zdravstveni radnik u navedenoj ustanovi.

Oni se sumnjiče da su, od 24. januara do 4. februara ove godine, u svojstvu službenih lica, kršenjem Pravilnika o načinu obavljanja poslova u službi za obezbeđenje u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i procedurama i propuštanjem dužnosti nadzora, nesavesno postupali u vršenju službe, usled čega je 4. februara ove godine preminuo prekršajni osuđenik S. B., koji je izdržavao prekršajnu kaznu u zatvorenom odeljenju, Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu u Padinskoj Skeli.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track