STANIMIRA (74) TUKLI I SILOVALI DO SMRTI ZBOG PARA ZA KANTINU! Trpeo jezivu torturu u Padinjaku, ZAPOSLENI POKUŠALI DA ZATAŠKAJU!
Foto: Kurir, Privatna arhiva

skrivali zlostavljanje osuđenika

STANIMIRA (74) TUKLI I SILOVALI DO SMRTI ZBOG PARA ZA KANTINU! Trpeo jezivu torturu u Padinjaku, ZAPOSLENI POKUŠALI DA ZATAŠKAJU!

Crna Hronika -

Petoro zaposlenih se sumnjiče da su bili potpuno svesni situacije, ali ne samo da nisu reagovali, već su i pokušali da zataškaju ceo događaj koji je doveo do smrti Stanimira Brajkovića (74)

Lekarka Vesna S, kao i četvorica zatvorskih službenika u KPZ "Padinska skela", vođa smene Slađan K., zaposlen na mestu mlađeg nadzornika, i komandiri Dušan K, Stefan P. i Zoran K. uhapšeni su zbog sumnje da su znali u kakvom je stanju bio zatvorenik Stanimir Brajković (74), kog su cimeri iz ćelije brutalno zlostavljali i silovali do smrti!

- Policija je uhapsila četvoricu čuvara i doktorka u zatvoru u Padinskoj skeli po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, zbog sumnje da su počinili delo nesavestan rad u službi - potvrdio je za Kurir Nenad Stefanović, glavni javni tužilac VJT u Beogradu.

Stanimir Brajković
Stanimir Brajkovićfoto: Printscreen/Facebook

Nisu reagovali

Petoro zaposlenih u KPZ "Padinska skela" sumnjiče se da su bili potpuno svesni situacije koja se danima dešavala iza rešetaka pomenutog zatvora, ali ne samo da nisu reagovali, već su i pokušali da zataškaju ceo događaj!

- Postoji sumnja da su ovi osumnjičeni očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugog, koja je i nastupila u vidu smrti prekršajnog osuđenika - stoji u saopštenju.

Svim osumnjičenim je određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Takođe, povrede koje su kasnije dovele do smrti Brajkovića, nigde nisu evidentirane, niti su nadređeni bili obavešteni od strane čuvara ili lekarke o tome. Kako je Kurir ranije pisao, ubijeni čovek je dan pre smrti, odnosno 3. februra, bio na pregledu, ali ubrzo je vraćen u ćeliju gde je iznova doživljavao torturu.

- Najverovatnije iz straha Brajković tada nije prijavio zlostavljanje, već je rekao da je sam pao. Odmah je vraćen u ćeliju, a trojica cimera s kojima je delio prostoriju odveli su ga u kupatilo i polivali hladnom vodom - podsetio je naš izvor.

Srećko Stefanović, Saša Stanković, Dalibor Petrović, Silovanje, Padinska Skela, Ubistvo
foto: Privatna Arhiva

Zlostavljali ga do smrti

Penzioner iz Mladenovca je usled zadobijenih povreda preminuo u zatvorskoj prostoriji 4. februara, a Više javno tužilaštvo zbog ovog slučaja vodi istragu protiv Srećka Stefanovića (20), koji se sumnjiči da je sa zatvorskim cimerima Sašom Stankovićem (20) i Daliborom Petrovićem (22) učestvovao u brutalnom prebijanju i silovanju do smrti penzionera Brajkovića. To su, kako se sumnja, uradili zato što je Brajkoviću nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

- Svakodnevno su ga šamarali, šutirali i tukli po glavi i telu, a Dalibor Petrović se tereti da je jednom prilikom, kako se sumnja, kolenom udario Brajkovića po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle. Osumnjičeni Saša Stanković je, kako se sumnja, terao Brajković da pije mokraću iz šolje za kafu, dok mu je Stefanović peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi - saopšteno je ranije iz tužilaštva.

JEZIVA TORTURA

x Brajkovića silovali drškom od metle x polivali ga hladnom vodom x terali ga da pije urin iz šoljice za kafu x peškirom mu izvlačili jezik da ne može da se žali x batinama mu slomili rebra i grudnu kost x poremetili mu disanje i cirkulaciju

Prekršajno osuđeni

Osumnjičeni za ubistvo Brajkovića nalaze se u pritvoru od 8. marta, a kako smo ranije pisali, oni se poznaju sa slobode i svi su iz Lazarevca! Sa njima i Brajkovićem u ćeliji je bio i peti cimer, ali je utvrđeno da on nije učestvovao u mučenju penzionera. Inače, osumnjičeni za ubistvo penzionera bili su u Padinskoj skeli zbog prekršajnih kazni, saobraćajnih prekršaja, kao i prekršaja vezanog za zakon o ličnoj karti, dok je ubijeni Stanimir takođe prekršajno osuđen na 30.000 dinara, zbog bacanja petardi.

Reagovanje! Smenjen upravnik

Zbog smrti zatvorenika Brajkovića, upravnik KPZ Padinska skela Vladimir Bukvić, koji je ovu dužnost obavljao od 2018, smenjem je i premešten na niže radno mesto. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je zbog smrti zatvorenika pokrenula disciplinske postupke protiv sedam službenika u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu, Padinskoj skeli, zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti.

Bonus video:

03:06

UPRAVNIK NIJE SMENJEN, IMA ISTU PLATU, ALI MANJE ODGOVORNOSTI Bivši čuvar KP Padinska Skela: Evo protiv koga se vodi postupak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track