"MILOŠ ŽUJOVIĆ KAO KONVERTIT HTEO DA DOKAŽE SVOJU PRAVOVERNOST?" Analitičari: Vehabisti su deo ŠIRE islamske organizacije
Foto: MUP

USIJANJE

"MILOŠ ŽUJOVIĆ KAO KONVERTIT HTEO DA DOKAŽE SVOJU PRAVOVERNOST?" Analitičari: Vehabisti su deo ŠIRE islamske organizacije

Crna Hronika -

U Srbiji se trenutno na snazi crveni nivo pretnje od terorizma, što znači da su sve jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova u najvišem stepenu pripravnosti.

U toku je intenzivna istraga o pozadini nedavnog terorističkog napada, koji je izveo izvesni Miloš Žujević, član ekstremističkog vehabijskog pokreta, pucajući na žandarma MUP ispred ambasade Izraela u Beogradu.

O tome ko su vehabisti, ko su osobe koje promene veru i postanu ekstremisti, koliko smo zaista bezbedni, kako nas država štiti od takvih ekstremista i šta sve podrazumeva crveni nivo pretnje od terorizma u emisiji Usijanje govorili su Goran Radosavljević, bivši general srpske policije i jedan od prvih komandira srpske specijalne policije - Žandarmerije, profesor na Fakultetu političkih nauka Časlav Koprivica i Dragan Simeunović direktor akademije za nacionalnu bezbednost pri Bezbednosno informativnoj agenciji.

Dragan Simeunović
foto: Kurir televizija

- Vidim da se termin "vehabije" često koristi i bez mnogo razumevanja. Radi se o jednoj vrsti islamskog fundamentalizma. Fundamentalizma ima u svim religijama i uglavnom se ispoljava u težnji da se prema izvornim principima vere praktikuje religija. Postoje Salafisti, a vahabizam je jedna varrijanta Salafizma - rekao je Simeunović i dodao:

- Ne treba ih sve posmatrati kao nasilnike i teroriste. Mnogi od njih su veoma mirni ljudi, s tim da se strože drže nekih pravila, npr.rade jedne stvari određenom rukom. A što se tiče Vahabista oni su relativno novi. To je zvanična religija Saudijske Arabije. Mi vrlo često koristimo izraz Vehabije, a to je bošnjačka varijanta. Vahabisti ili Vahabije nisu svi teroristi jer bi onda morali da optužimo celokupno stanovništvo Saudijske Arabije. Oni su međutim u velikom broju na našim prostorima angažovani za islamističke terorističke napade.

Koprivica je rekao da mu ne deluje da je po sredi organizovan napad:

Časkav Koprivica
foto: Kurir televizija

- Miloš Žujović nije rođen kao musliman, pa se verovatno povezao sa ljudima koji konvertuju. Onda je on budući da je izvršio konverziju želeo time da se dokaže. Pošto je očigledno bio inficiran ekstremističkom varijantom islama - imate i onu njegovu bizarnu izjavu da autobus u kome se nalazi vozi iz Dženet - on je očigledno hteo da pokaže svoju pravovernost. U situaciji u kojom imate takve verzije islama u svakoj zemlji sveta ovakvi napadai mogu u svakom trenutku da se dogode, ali ovo mi ne deluje kao organizovan napad.

Radosavljević je istakao da borbene jedinice ne mogu da se bore pored pojedinačnog slučaja:

Goran Radosavljević
foto: Kurir televizija

- Ova vrsta terorizma podrazumeva rad obaveštajnih službi. Ne mogu borbene jedinice da se borbe protiv pojedinačnog slučaja. Ono što smo mi imali na Kosovu to su bili terorsiti koji su se borili organizovano. Ova vrsta terorizma koja se dešava svuda u svetu podrazumeva suptilnije metode. Vi ste tamo imali naoružane grupe sa radio stanicama, lakim i teškim naoružanjem. Ovakvi rade sa samostrelom,a isto je to mogao da uradi mačetom, nožem, sekirom i td. Ja sam 2000 godine bio u Izraelu. Vi niste mogli da pretpostavite da devojka koja uđe u pordavnicu po sandale digne sebe u vazduh jer ima eksplozivnu napravu u tašni.

03:35

MILOŠ ŽUJOVIĆ KAO KONVERTIT HTEO DA SE DOKAŽE SVOJU PRAVOVERNOST? Analitičari: Vehabisti su deo ŠIRE islamske organizacije

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:32

Testament vehabije Miloša Žujovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track