UBIJAO ZA KAVAČKI KLAN I BELIVUKA, LAŽIRALI I NAPLATILI NJEGOVU SMRT: Milinko Brašnjović saslušan u tužilaštvu
Milinko Brašnjović, Foto: Privatna arhiva

kurir saznaje

UBIJAO ZA KAVAČKI KLAN I BELIVUKA, LAŽIRALI I NAPLATILI NJEGOVU SMRT: Milinko Brašnjović saslušan u tužilaštvu

Crna Hronika -

Milinko Brašnjović (42), koji se sumnjiči da je bio direktni izvršilac likvidacije vođa "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u jednom restoranu u Atini, saslušan je u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

- Sprovedena je dokazna radnja saslušanja osumnjičenog Brašnjovića. Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nastavlja istragu i preduzimanje daljih dokaznih radnji - kratko je potvrđeno iz tog tužilaštva za Kurir.

Podsetimo, Brašnjović o kom se godinama ništa nije znalo i čak se sumnjalo da je ubijen, uhapšen je 27. februara ove godine u mestu Benidorm u Španiji, u saradnji policijskih službenika SBPOK-a i španske Nacionalne policije FAST tima.

Srbija je odmah uputila zahtev za njegovo izručenje i on je uz ogromne mere obezbeđenja prebačen u pritvor u Beogradu 18. juna.

Dedović i Stamatović ubijeni u Atini
Dedović i Stamatović ubijeni u Atinifoto: Printscreen / Star.gr, Privatna Arhiva

Inače, prema navodima svedoka-saradnika, koji su svedočili o zločinima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Brašnjović je bio saradnik te kriminalne grupe i učestvovao u ubistvu vođa "škaljarca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Atini.

- Ljubomir Lainović je ubio Stamatovića, koji je skočio na pištolj, a Brašnjović Dedovića koji je odmah dobio metak u čelo i glava mu je pala u tanjir - opisao je detalje likvidacije u restoranu u Atini svedok-saradnik.

Svedok-saradnik Bojan Hrvatin detaljno je govorio o njegovoj ulozi u likvidaciji "škaljaraca" u Atini. .

- Što se tiče Atine, Milinko Brašnjović koji je bio jedan od direktnih izvršilaca mi je ispričao da su bili uhapšeni par dana ranije u Atini i da je Veljko bio ljut, da su nosili maske i da su se dvoumili da li da ulaze u restoran jer je bilo kamera. On je objasnio da je ušao i rekao "kalispera". Video je da nisu za stolom za kojim je trebalo da sede, ali da ih je video za drugim stolom. Rekao je da nisu obraćali pažnju, da je on pucao u Dedovića, a da je Ljubomir Lainović prišao i pucao u Stamatovića koji je skočio na pištolj. Rekao mi je da su bili pred odustajanjem, jer im je javljeno samo da su u Atini, ali da ih je Veljko snimio i da su tada realizovali. Milinko Brašnjović je u tom trenutku bio u šteku od škaljarskog klana, jer su Veljko i Mrako lažirali njegovu smrt i on je za škaljarski klan bio mrtav - otkrio je svedok-saradnik u sudnici.

Prema rečima svedoka-saradnika, posle likvidacije u Atini, Brašnjović je prebačen u inostranstvo, a Lainović ubijen.

Veljko Belivuk
Veljko Belivukfoto: Zorana Jevtić, screenshot

Hrvatin je precizirao da je Brašnjovića video krajem avgusta 2020. u Turskoj.

- Krajem avgusta, Veljko Belivuk je pozvao da odemo u Tursku. Miloš Budimir i ja smo otišli na jedan aerodrom, nije Ataturk, nego manji i odatle smo leteli u Antaliju. Tu smo sačekali i Duleta Duška Roganovića, koji je dolazio iz Albanije, on je kasnio jer je dečko invalid, pa ga je osoblje ukrcalo, a mi smo kasnili i drugim letom smo došli uveče. Otišli smo u mesto u kom je Belivuk imao iznajmljenu vilu, tu vidim i momka koji se zove Milinko Brašnjović, na skaju Gadafi, zvali su ga Mili, Fejs, Gadafi - ispričao je navodeći da je par dana kasnije sa porodicom u rizort došao i Marko Miljković i da je par puta dolazio sa ženom u kuću u kojoj su bili i drugi svedok-saradnik Srđan Lalić, kao i Miloš Budimir.

Svedočeći o zločinima zloglasnog klana okrivljeni-svedok Srđan Lalić je takođe govorio o Brašnjoviću i otkiro da su imali "krticu" među "škaljarcima" koja je poverenje stekla tako što je vođama škaljarskog klana obećala da može da otme i ubije Brašnjovića. Oni su to, prema tvrdnjama svedoka-saradnika, prihvatili i platili 200.000 evra.

- Izrežirali smo sve, ja sam kupio lažnu krv, koja se koristi na filmskim setovima, polili smo i razmazali po stanu, a u blizini kuće braće Budimir (optužena braća Miloš i Marko Budimir, prim.aut) smo iskopali rupu i slikali ga kao mrtvog - otkrio je Lalić kako su, preko isceniranog ubistva uhapšenog Brašnjovića uspeli da ubace krticu u suprotstavljeni klan i preko nje gobijaju sve informacije.

Polemiku o isceniranom ubistvu Brašnjovića, u sudnici Specijalnog suda vodili su optuženi Marko Miljković i svedok saradnik Srđan Lalić.

Miljković i Lalić
Miljković i Lalić foto: Nemanja Nikolić, MUP RS, Dado Đilas

Miljković: Pričao si o ubistvu Milija Brašnjovića?

Lalić: Nisam. Pričao sam o isceniranom njegovom ubistvu, uzeli smo tada 200.000 evra od škaljarskog klana. Uzeo je najverovatnije Radoje Živković, a možda i Nikola Vušović.

Miljković: Kako da sud zna da ga ti nisi zakopao?

Lalić: Pa ja sam kasnije bio sa njim u Turskoj i imam svedoke

Miljković: Sam kažeš da smo pravili fotografije lažnih ubistava, kako znaš da i ostele žrtve nisu žive?

Lalić: Slike su mnogo drugačije. A nadam se da će se Brašnjović dozvati pameti i uraditi isto što i ja.

Lalić je tada rekao da su te slike delovale autentično je je Brašnjović bio bled, a sve to jer se bojao Miljkovića jer zna da "Miljković voli da seče i ubija".

Bonus video:

01:39

BELIVUK I MILJKOVIĆ ĆE U OVOJ OPTUŽNICI MALO ZAMENITI MESTA Reporter Kurira o sudskom istražnom procesu: Braniće se sa SLOBODE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja