SVADBA, SKUPOCENI SATOVI I SPLAVOVI: Sutra se nastavlja suđenje Belivuku, MIljkoviću i njihovim suprugama za pranje para
Miljkovići, Belivuk i njegova žena, Foto: Petar Aleksić, Dado Đilas, Zorana Jevtić

specijalni sud

SVADBA, SKUPOCENI SATOVI I SPLAVOVI: Sutra se nastavlja suđenje Belivuku, MIljkoviću i njihovim suprugama za pranje para

Crna Hronika -

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću, njihovim suprugama Bojani Belivuk i Tanji Miljković, kao i Filipu Ivanovskom i njegovoj supruzi Mariji Ivanovski za pranje novca zarađenog od kriminala, trebalo bi da se nastavi sutra pred Specijalnim sudom u Beogradu!

Belivuk i Miljković, biće privedeni iz pritvora u kom su od hapšenja u februaru 2021. dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Podsetimo, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal tri bračna para sumnjiči da su novac koji su Belivuk, Miljković i Ivanovski zaradili od kriminala, ulagali u legalne tokove kupovinom stanova, kuća, građevinskog materijala, placeva, automobila, najsavremenijih video nadzora i skupocenih satova. Optužnicom je obuhvaćena i Belivukova tašta Snežana Đorđević, ali je postupak prortiv nje razdvojen.

Kuća u Čačanskoj na ime Belivukove tašte
Kuća u Čačanskoj na ime Belivukove taštefoto: Nenad Kostić

Belivuk je na početku suđenja, tokom iznošenja odbrane izjavio da je dok je bio na slobodi, bio zaposlen u podrumu pića i da je mesečno zarađivao oko 60.000 dinara i da je osim toga radio i poslove obezbeđenja. Naveo je i da nisu tačni navodi optužnice da je novac ulagao u kupovinu placa i gradnju kuće u Kozarčevoj ulici na Zvezdari, tvrdeći da je to činila njegova tašta od svoje ušteđevine.

- Imovina koju smo supruga i ja stekli nije basnoslovna, svako ko je radio kao nas dvoje, pa i po dva posla, mogao je to da ima. Sa kućom i placem nemam nikakve veze, sve je od ušteđevine kupila i gradila moja tašta. Možda, sigurno joj i jeste pomagala moja supruga, oko pozivanja majstora. Naš stan je u Živka Davidovića 83, na 200 metara od placa, druga stvar tašta je bolesna, a treće moja supruga joj je ćerka. Nadam se da neće svako morati da odgovara zato što pomaže roditeljima, naprotiv da joj ne pomaže to bi bilo zanemarivanje - rekao je tada Belivuk u sudnici, iznoseći svoju odbranu.

Veljko Belivuk i Marko Miljković, s druge strane, terete se u drugom sudskom postupku zbog sumnje da su organizatori kriminalne grupe koja se tereti za sedam ubistava, otmicu, silovanje i trgovinu drogom i oružjem, dok je Ivanovski označen kao pripadnik klana.

Belivukova supruga Bojana, pred sudom je kratko rekla da ostaje pri svemu što je ranije govorila u tužilaštvu i da nema šta da doda. Prema nezvaničnim informacijama, na saslušanju u tužilaštvu je izjavila da je zaposlena u rentakar agenciji i da mesečno prima 60.000 dinara, kao i da za rođenje trećeg deteta dobija roditeljski dodatak od 100 evra. Ona i suprug Veljko Belivuk su, kako se branila, sve stekli radom, jer su počeli da štede 2006. godine.

Bojana Belivuk ispred suda
Bojana Belivuk ispred sudafoto: Petar Aleksić

- Nismo izlazili, nismo kupovali skupu garderobu, nismo kupovali nakit, ne pijemo, ne drogiramo se, pa smo uspeli da uštedimo i kupimo prvi stan 2016. godine - navodno je rekla Belivukova žena.

Ona je u tužilaštvu navela i da je radila razne poslove, a da su 2017. i 2018. imali dečije rođendane sa po 100 gostiju i da je svako doneo minimum po 50 evra.

Marko Miljković, pred sudom je takođe negirao da su on i supruga imovinu stekli od kriminala tvrdeći da su on i Tanja Miljković na poklon od gostiju za svadbu dobili više od 200.000 evra u kešu.

- Pravili smo svadbu u Metropolu sa preko 300 zvanica i dobili smo preko 200.000 evra. Tužilaštvo kaže da je svadba bila 2015. a da je čudno što je kupljen stan 2020., moja stvar je nigde ne piše kada ja moram da potrošim novac, mogu i da ga zapalim. Dakle, stan je kupljen, nije plaćen u celosti. Ja radim ceo svoj život, radim obezbeđenje lica i objekata, time sam se bavio do hapšenja - naveo je Miljković.

Filip Ivanovski, koji se u drugoj optužnici za teška krivična dela tereti da je bio pripadnik klana, takođe je negirao pranje novca, a on i njegova supruga us izavili da su im porodice pomogle da kuše stan.

Ivanovski sa suprugom
Ivanovski sa suprugomfoto: Petar Aleksić

Na prethodnom suđenju kao dokaz je izvedena dokumentacija, a tokom postupka bi trebalo da budu saslušani i svedoci, među kojima su Nikola Spasojević, Srđan Lalić i Bojan Hrvatin, koji u drugom predmetu imaju status svedoka okrivljenih i na osnovu sporazuma sa tužilaštvom su svedočili o svim krivičnim delima za koja se zloglasni klan tereti.

Tokom istrage, saslušan je i pokojni Ranko Radošević, i njegov iskaz se će najverovatnije čitati u sudnici pošto je on ubijen 9. marta prošle godine. On je, navodno, na saslušanju govorio o električnom BMW I3, koji je dao ubijenom Zdravku Radojeviću da ga proda, a svedoci saradnici su ispričali da je Miljković upravo taj automobil poklonio supruzi.

Inače, u drugom postupku, Belivukov klan se tereti za ubistvo Radojevića.

Bonus video:

01:39

BELIVUK I MILJKOVIĆ ĆE U OVOJ OPTUŽNICI MALO ZAMENITI MESTA Reporter Kurira o sudskom istražnom procesu: Braniće se sa SLOBODE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track