"TERORISTA KOJI JE NAPAO IZRAELSKU AMBASADU IMAO JEDAN CILJ?!" Stručnjaci tvrde: Ne treba ga povezivati sa islamskom zajednicom
Foto: MUP RS, Marko Karović

kurir televizija

"TERORISTA KOJI JE NAPAO IZRAELSKU AMBASADU IMAO JEDAN CILJ?!" Stručnjaci tvrde: Ne treba ga povezivati sa islamskom zajednicom

Crna Hronika -

Nakon napada ispred izraelske ambasade u Beogradu, kada je ekstremista Miloš Žujović ranio pripadnika žandarmerije koji radi na obezbeđenju Ambasade, Srbija je na snazi crveni bezbednosni alarm.

Ministar policije Srbije, Ivica Dačić, okarakterisao je ovaj napad kao teroristički. Premijer Srbije, Miloš Vučević, izjavio je da će crveni stepen bezbednosti u Srbiji trajati još neko vreme, a sve bezbednosne službe intenzivno rade na otkrivanju verskih ekstremističkih ćelija.

07:11

TERORISTA KOJI JE NAPAO IZRAELSKU AMBASADU IMAO JEDAN CILJ?! Stručnjaci tvrde: Ne treba ga povezivati sa islamskom zajednicom

Prof. dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka i politikolog Petar Ranković, gosti emisije "Puls Srbije", govorili su o vehabijama i napadu na izraelsku ambasadu.

Kako vidite političke konotacije ovog napada?

- Svaki teroristički napad ima cilj da unese strah, nemir i destabilizaciju, a to je posebno značajno kada se povezuje sa političkom pozadinom. Ne treba identifikovati teroristički napad sa islamskom zajednicom ili vernicima islama, jer to može imati dalekosežne posledice i izazvati netrpeljivost i strah. Naša regija je kulturološki i verski šarolika, i važno je naglasiti da je terorizam motivisan ekstremizmom, a ne religijom - izjavio je prof. dr Milan Petričković.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Da li je širenje anti-islamske atmosfere jedan od ciljeva ovog napada?

- Jedan od ciljeva jeste širenje anti-islamske atmosfere, ali je bitno naglasiti da se islamska zajednica jasno i nedvosmisleno ogradila od ovog terorističkog čina. U Srbiji različite verske zajednice već godinama žive u skladnim odnosima, i ovaj napad nije izazvao anti-islamsko raspoloženje. Napad se desio u kontekstu napada na Bliskom istoku, ali je važno razumeti da to nije preneto na našu zemlju - dodao je Petar Ranković.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:35

MILOŠ ŽUJOVIĆ KAO KONVERTIT HTEO DA SE DOKAŽE SVOJU PRAVOVERNOST? Analitičari: Vehabisti su deo ŠIRE islamske organizacije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja