Viši sud u Podgorici osudio je Cetinjane Lazara Nedovića i Pera Laličića na jedinstvene kazne od 18 godina i 10 meseci, odnosno 17 godina zatvora za teško ubistvo sugrađanina Bogdana Milića, kao i ranjavanje Dragana i Gorana Vušurovića i Marka Vujačića 11. juna 2019. godine.

Presuda je izrečena nakon ponovljenog suđenja, nakon što je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo prvu prvostepenu odluku.

Nedović i Laličić su za teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju dobili po 16 godina zatvora, dok je Nedović za dva krivična dela - nedozvoljeno držanje oružja, osuđen po godinu i po zatvora. Laličić je za isto delo dobio godinu i po zatvora.

Okrivljeni Mitar Marković koji je prvom presudom osuđen na 11 godina zatvora, danas je oslobođen od optužbe da je pomogao Nedoviću i Laličiću u ubistvu Milića.

Okrivljeni Mošo Paović i Žarko Pejaković, kao i prethodnom presudom, oslobođeni su od optužbi za učešće u ovom krivičnom delu.

Prvostepenu presudu danas je izreklo krivično veće sudije Nenada Vujanovića.

Sudija je u obrazloženju presude između ostalog kazao da je tokom postupka dokazano da su Nedović i Laličić odgovorni za ubistvo Milića i ranjavanje Vušurovića I Vujačića.

"Nedović je ispalio više projektila prema Miliću nanoseći mu pet prostrelnih rana od kojih je preminuo dok je Laličić ispalio više hitaca prema Vušurovićima i Vujačiću sa namerom da ih ubije, nakon čega su obojica optuženih pobegli", naveo je sudija Vujanović.

Sudija Nenad Vujanović je kazao u obrazloženju presude da se osuđujuća presuda protiv Nedovića i Laličića temelji na materijalnim dokazima.

Dodao je da su ključni dokazi za osuđujuću presudu biloški tragovi optuženih koji su pronađeni na čauri pronađenoj na mjestu gde se dogodio zločin kao i oružju i silikonskim maskama koji su pronađeni u ruksaku zakopanom u mestu Špadijerski vrh.

"Veštačenja su pokazala da DNK na čauri i stvarima iz ruksaka pripadaju Nedoviću i Laličiću. I ovo je za sud bio ključni dokaz", kazao je sudija Vujanović.

Iznoseći odbranu pred sudom, okrivljeni Nedović i Laličić su ispričali da su nakon košarkaškog treninga otišli u stan kod druga koji je slavio rođendan.

"Drug je doneo torbu i izvadio silikonske maske i oružje. Rekao nam je da mu je to doneo neki momak iz Podgorice da je preda nekom čoveku iz Cetinja. Potom smo te maske stavljali na lice i dodirivali oružje, kako bi zabavili devojke", naveo je ranije Nedović.

Sudija je kazao da odluka optuženih da ne odaju ime osobe kod koje su bile na rođendanu i u čijem su navodnom vlasništvu predmeti iz ranca su bile razlog zbog kojeg je sud njihove tvrdnje cenio kao neuverljive.

"Očekivano je bilo da optuženi navedu koje je to lice jer bi možda sve bilo drugačije. Sud ne vidi kao razumniju njihovu odluku da ne otkriju identitet osobe iako im je sa druge strane preti visoka zatvorska kazna zbog čega nije poverovao u ove njihove tvrdnje", rekao je sudija Vujanović.

Dodao je da tužilaštvo nije pružilo ni jedan dokaz da su optuženi u ovom predmetu bili članovi kriminalne organizacije.

"Optužbe tužilaštva u ovom delu predstavljaju opštu apstrakciju jer nema dokaza postojanje kriminalne organizacije, kako je formirana, ko je nalogodavac teškog ubistva Milića i pokušaja ubistva tri osobe. Nesporno je da je Nedović počinio ubistvo Milića ali nije dokazano da je to učinio kao pripadnik kriminalne organizacije", istakao je sudija Vujanović.

Sudija je naveo da tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da je Mitar Marković pomogao u ubistvu Milića.

"U pravu je bio branilac kada je rekao da se optužba protiv Markovića zasniva na pravno nevaljanim dokazima. Nije dokazano da je Marković bio u kontaktu sa oružjem iz kojeg je pucano a koje je navodno predao Nedoviću i Laličiću. Osim toga, nisu ponuđene ni činjenice koje bi ukazale da je pomogao izvršiocima krivičnog dela obezbjeđivanjem smještaja", zaključio je sudija Vujanović.

Prethodnom prvostepenom presudom izrečenom u decembru 2022. godine, okrivljeni su osuđeni na 47 godina zatvora za ubistvo i ranjavanje tri mladića u Cetinju.

Okrivljeni Nedović je tada osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 19 godina zatvora. Za krivično delo "teško ubistvo u pokušaju", kako je glasila pravna kvalifikacija dela, osuđen je na 16 godina, za nedozvoljeno držanje oružja na godinu i šest mjeseci, te dve godine zatvora za još jedno krivino delo nedozvoljeno držanje oružja.

Okrivljeni Pero Laličić je tada osuđen na jedinstvenu kaznu od 17 godina zatvora za "teško ubistvo u pokušaju" i nedozvoljeno držanje oružja.

Okrivljeni Mitar Marković je tada osuđen na 11 godina zatvora za "teško ubistvo u pokušaju putem pomaganja" i nedozvoljeno držanje oružja.

Podsetimo, 37-godišnji Bogdan Milić, za koga crnogorska policija smatra da je bio blizak škaljarskom klanu, ubijen je 11. juna oko 17 sati dok je sedeo u lokalu "Portun" u centru Cetinja. Hicima iz pištolja izrešetala su ga dva maskirana napadača koji su imali silikonske maske i kape, a osim njega u napadu su ranjena i tri gosta lokala.

Kurir.rs/Vijesti

Bonus video:

Kurir/M.S. Džonić osuđen na doživotni zatvor za trostruko ubistvo Đokića