Pripadnik Službe za obezbeđenje Okružnog zatvora u Novom Sadu Milan Mićunović uspešno je završio humanitarnu vožnju biciklom kroz tri države kako bi pomogao da se prikupi što više novca za lečenje petogodišnje devojčice Merjem Nikšić koja boluje od cerebralne paralize.

foto: UIKS

Kako su saopštili iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), Mićunović je zbog loših vremenskih uslova koji su ga pratili prošle sedmice kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru skratio put na kome je sa drugim biciklistima planirao da pređe 1.500 kilometara. Iz tog razloga, kao i zbog povrede noge koju je zadobio usled iscrpljujuće vožnje, prešli su 750 kilometara u uslovima jake kiše i visokih temperatura koji su se neprestano smenjivali.

-Vožnja je krenula iz Novog Sada, ka Višegradu, Goraždu, Pljevljima, preko Zlatara i do konačnog odredišta - Novog Pazara, u kome živi Merjem sa svojom porodicom. Finiš humanitarne vožnje završen je veličanstvenim i emotivnim dočekom koji su za našeg kolegu i druge bicikliste priredili porodica devojčice i brojni građani Novog Pazara koji prikupljaju sredstva za pomoć maloj Merjem. Ovoj petogodišnjoj devojčici su eksperimentalni lekovi i terapije u inostranstvu do sada pomogli da neke od svakodnevnih aktivnosti počne samostalno da obavlja - navodi se u saopštenju UIKS.

foto: UIKS

Svi koji žele mogu da uplate novac za njeno lečenje na dinarski račun: 160- 6000001038011-07, devizni: 160-6000001038215-74 IBAN: RS35160600000103821574 SWIFT/BIC: DBDBRSBG ili slanjem SMS poruke 1041 na broj 3030.

Sličnu humanu akciju organizovali su nedavno komandiri Okružnog zatvora u Beogradu i Kazneno-popravnog zavoda u Pančevu kada su devet dana pešačili 440 kilometara od manastira Rakovica do Ostroga da bi pomogli lečenje osmogodišnje Anastasije Zafirović iz Beograda koja, takođe, boluje od cerebralne paralize.

foto: UIKS

I ovu akciju je podržala Uprava za izvršenje krivičnih sankcija kao i sve prethodne tokom kojih su prikupljana sredstva za lečenje mališana, kupovinu medicinskih pomogala, donaciju posteljina za porodilišta...

Bonus video:

Kurir/D.Š. Humanitarni bazar u Sremskoj Mitrovici povodom Svetskog dana autizma