EVO ZBOG ČEGA JE VEŠTAČENJE U ISTRAZI EPS TRAJALO DUŽE OD GODINU DANA Stručnjak procenio da je naneta šteta od 7, 5 miliona dolara
Foto: Više javno tužilaštvo

EVO ZBOG ČEGA JE VEŠTAČENJE U ISTRAZI EPS TRAJALO DUŽE OD GODINU DANA Stručnjak procenio da je naneta šteta od 7, 5 miliona dolara

Crna Hronika -

Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je saopštilo da je istraga protiv osumnjičenih za zloupotrebe u Javnom preduzeću Elektoprivreda Srbije završena i da je optužnica protiv deset okrivljenih podignuta zbog sumnje da su pribavili sebi i drugima protivpravnu imovinsku korist od skoro 7,5 miliona dolara.

Njima se na teret stavlja da su krivična dela počinili od septembra 2017. do kraja 2018., tokom izgradnje železnickog koloseka od stanice Stig do stanice TE KO Kostolac, ciji je naručilac bilo JP EPS.

Izvor Kurira otkriva da je istraga trajala duže, zbog veštačenja na koje je tužilaštvo čekalo duže od godinu dana.

U maju prosle godine, podsetimo, provedeno je nekoliko osumnjicenih zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili EPS i veštačenje je povereno Gradskom zavodu za veštačenja.

- Međutim kako Gradski zavod za veštačenja godinu dana nije dostavljao nalaz i mišljenje, uprkos urgencijama koje su mu bile poslate u više navrata, na predlog tužilaštva je Viši sud u Beogradu tu ustanovu kaznio sa maksimalnih 500.000 dinara. Posle kaznjavanja, veštačenje je dostavljeno tužilaštvu, ali je ono praktično bilo neupotrebljivo, pa je dodeljeno novom veštaku koji je i utvrdio iznos od skoro 7,5 miliona dolara za koliko je javno preduzeće oštećeno - otkriva izvor Kurira.

Prema njegovim rečima, pošto je veštačenje stiglo u tužilaštvo, optužnica je danas podignuta.

Bonus video:

00:59

EPS POSLAO 20.000 POZIVA NA ADRESE GRAĐANA! Šefica za razvoj poslovanja otkriva o čemu se radi: DOBIĆE IH 2.000.000 KORISNIKA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track