"MNOGO JE DECE UBIJENO, MNOGO PORODICA JE REVOLTIRANO" Analiza nastavka suđenja za masakr u Ribnikaru: MAJKA NE POKAZUJE EMPATIJU
Foto: Nemanja Nikolić, Kurir Televizija

kurir televizija

"MNOGO JE DECE UBIJENO, MNOGO PORODICA JE REVOLTIRANO" Analiza nastavka suđenja za masakr u Ribnikaru: MAJKA NE POKAZUJE EMPATIJU

Crna Hronika -

U Višem sudu u Beogradu za danas je nastavljeno suđenje ocu i majci dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro svojih drugara i radnika obezbeđenja.

Optužnicom je obuhvaćen i instruktor u streljani u koju je, kako se sumnja, otac dovodio trinaestogodišnjeg sina da uči da puca i on se tereti za davanje lažnog iskaza, dok je vlasnik streljane sklopio sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom, za isto krivično delo.

Vladislav Ribnikar, Sveće
foto: Nenad Kostić

Gosti "Pulsa Srbije" koji su diskutovali o ovoj temi bili su dr Radosav Radosavljević, patolog i sudski veštak i Maja Jovanović, Generalni sekretar „IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima“.

Radosavljević je ocenio tok slučaja do sada:

- Ovaj slučaj se prolongira, on neće tako brzo, ni tako lako da se završi. Ovde su vrlo nezgodne situacije jer ima mnogo ubijene dece, porodice su revoltirane, i bilo kakva reč koja može da raspali atmosferu može dovesti do veoma negativnih posledica.

Jovanović se nadovezala na nastavak procesa i izjave roditelja dečaka koji je počinio ovakav masakr:

03:06

Analiza današnjeg suđenja u slučaju Ribnika

- Dugo razgovaramo o tom zločinu, a sve što kažemo nije dovoljno kompetentno i ne može da objasni svaki segment takvog događaja. S jedne strane, mogu da primetim da ne vidim empatiju kod majke, ne vidim tu izjavu, ne prihvata krivicu, ali mi ovde pričamo o detetu koje je načinilo nesvakidašnji masakr.

ZORA DOBRIČANIN: JEDAN PRIZNAO KRIVICU

Advokatica Zora Dobričanin rekla je da je epilog suđenja blizu:

Zora Dobričanin
foto: Kurir televizija

- Svaki put kada se glavni pretres o slučaju Ribnikar održi, mi smo zadovoljniji jer smo korak bliže konačnoj odluci suda, makar za ovaj deo za koji su mogla da budu procesuirana određena lica. Danas su ispitani svedoci, a to su službena lica koja su obavila pretres stana, a jedan privilegovani svedok nije dao izjavu. Sve smo bliže nekom raspletu, posebno kod činjenice da je svedok Ratko Ivanović zaključio sporazum o priznanju krivice i na taj način nas je približio raspletu koji je u interesu oštećenih u ovom predmetu.

Jovanović se osvrnula na streljanu, te je iznela mišljenje da je tu isključivo krivica roditelja:

- Svesno su ga vodili na mesto koje nije potrebno za obitavanje, dakle nije fudbalski, rukometni, atletski klub. Već ga vodite u streljanu, pravite od njega iskusnog strelca koji jako dobro poznaje metu, a šta pravite od njega, teroristu? Taj deo krivice je ono što roditelji ne smeju da ospore, vi ste ga odveli na mesto koje nije za njega, vi ste omogućili da spretno koristi vatreno oružje. Konstrukcija deteta je nešto što bi roditelji trebalo da zapaze i vode računa.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

04:01

RIBNIKAR JE OSTAVIO DUBOK TRAG U DRUŠTVU Mršević godinu dana nakon masakra: To je nepredvidiv zločin je doneo velike posledice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track