"UZEO SAM SKULPTURU OD 45.000 EVRA DA NE BI PROPALA" Novi detalji krađe "delfina": Okrivljeni je čuvao u ateljeu punom umetnina
Foto: Petar Aleksić

"UZEO SAM SKULPTURU OD 45.000 EVRA DA NE BI PROPALA" Novi detalji krađe "delfina": Okrivljeni je čuvao u ateljeu punom umetnina

Crna Hronika -

Povodom krađe umetničkog dela oštećenog vajara M.S. - skulpture “Delfin” koja po izjavi oštećenog vredi 45.000 evra, javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu je saslušao V.M. (59) na okolnosti izvršenja krivičnog dela teška krađa, ponovo se oglasilo nadležno Tužilaštvo.

Okrivljenom se stavlja na teret da je početkom meseca jula, zajedno sa svojim drugom, iz Ateljea na Starom sajmištu koji se nalazi u prostorijama koje su u vlasništvu Grada Beograda, ukrao navedeno umetničko delo dimenzija 170x120x80 i težine oko 300 kilograma, koje je napravljeno od metala, drveta i gipsa.

skulptura
foto: MUP Srbije

Okrivljeni, koji je po profesiji sakupljač umetničkih predmeta je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela izjavivši da zna da skulptura stoji u tom ateljeu već 35 godina, ali da je saznao da će se zgrada u kojoj se ona nalazi srušiti, pa je u strahu da će biti uništena, istu uzeo u nameri da je restaurira i izloži u svoj atelje.

Predmetna skupltura je pronađena u ateljeu okrivljenog, od istog je oduzeta uz potvrdu, a potom i vraćena oštećenom.

Javni tužilac je naložio da kriminalistički tehničari fotografišu skulpturu, nakon čega će doneti naredbu za komisiono veštačenje u cilju utvrđivanja vrednosti ukradene stvari, ispitati oštećenog i svedoka na sve okolnosti predmetnog događaja, a nakon pravilno utvrđenog činjeničnog stanja doneti odluku na osnovu zakona.

Bonus video:

00:59

PRENOS UMETNIČKIH DELA: Istraživali smo kako i pod kojim uslovima se mogu izneti vredne umetnine preko granice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track