10 SAVETA ZA SIGURNO UŽIVANJE NA REKAMA: Rečna policija u misiji očuvanja bezbednosti!
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

mup

10 SAVETA ZA SIGURNO UŽIVANJE NA REKAMA: Rečna policija u misiji očuvanja bezbednosti!

Crna Hronika -

Sezona na kupalištima Srbije uveliko traje, a sve je više građana koji spas od vrućina traže na rekama. Mnogi od njih imaju u svoja plovila i često se otisnu na reku.

Nažalost, svedoci smo i učestalih nesreća na rekama, a samo u proteklih deset dana dogodile su se dve teške nesreće na Savi, jedna u Beogradu, a druga u Sremskoj Mitrovici. U nesreći u Beogradu život je izgubila Jadranka Mor (41), dok se za njenim kumom Srđanom Radosavljevićem i dalje traga, dok je u nesreći u Sremskoj Mitrovici, teške povrede opasne po život zadobio M. P. (39) koji je bio na gumi koju je vukoa gliser i koji je nabacio gumu na čamac.

Zbog toga iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije još jednom apeluju na građane da poštuju sva pravila kada se otisnu na reke i kak navode bezbednost na rekama je njihova misija.

Iz Rečne policije daju savete koje svi građani treba da prate pre nego što krenu na vodu:

x Informišite se o vremenskim prilikama pre isplovljavanja. x Proverite da li je vaše plovilo ispravno i registrovano. x Zapovednik plovila mora imati položen stručni ispit za upravljanje motornim čamcem. x Obezbedite prsluke za spasavanje, prvu pomoć, protivpožarni aparat, veslo, sidro i kanap od 25 metara. x U slučaju nevremena, odmah stavite prsluke za spasavanje. x Vožnja bez alkohola i narkotika je obavezna. x Poštujte saobraćajne propise i vozite umerenom brzinom. x Nikada ne sidrite čamac na plovnom putu. x Koristite uređena kupališta i ne iskačite iz čamca. x Zaštitite se od toplotnog udara i sunčanice, izbegavajte direktno izlaganje suncu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track