ZA MALVERZACIJE U EPS SUDIĆE SE PRED SPECIJALNIM SUDOM Više tužilaštvo u Beogradu optužilo 10 osoba prisvajanje 7,5 miliona dolara
Specijalni sud, Foto: Nemanja Nikolić

kurir saznaje

ZA MALVERZACIJE U EPS SUDIĆE SE PRED SPECIJALNIM SUDOM Više tužilaštvo u Beogradu optužilo 10 osoba prisvajanje 7,5 miliona dolara

Crna Hronika -

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu odglasilo se funkcionalno nenadležnim za postupanje po optužnici protiv deset okrivljenih u vezi sa zloupotrebama prilikom izgradnje železničkog koloseka od stanice Stig do stanice TE KO Kostolac, čiji je naručilac bilo Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (JP EPS), saznaje Kurir.

- Po pravosnažnosti ovog rešenja spisi predmeta će biti dostavljeni Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu - otkriva izvor Kurira.

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović
Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanovićfoto: Marko Karović

Podsećamo da je 11. jula Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović saopštio da je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije tog tužilaštva u Beogradu podiglo pomenutu optužnicu kojom se okrivljenima, u zavisnosti od njihovog položaja i radnji opisanih u optužnici, na teret stavljaju krivična dela: zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca, poreska utaja iz Krivicnog zakonika, kao i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Tužilaštvo je takodje predložilo Višem sudu u Beogradu da sve okrivljene obaveže da plate novčani iznos srazmerno pribavljenoj imovinskoj koristi, od kako je optužnici navedeno 7,458.019, 71 dolara, rekao je tada Stefanović. Takođe, imajući u vidu krivična dela koja se okrivljenima optužnicom stavljaju na teret, kao i iznose pribavljene imovinske koristi, a koja prelazi 200.000.000,00 dinara, u skladu sa odredbama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, predložilo je i da se Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu oglasi nenadležnim za postupanje po ovoj optužnici i istu dostavi Posebnom odeljenju za organizovani kriminal tog suda, kao stvarno i mesno nadležnom.

Bonus video:

01:02

EPS PRODUŽIO ROK ZA PLAĆANJE RAČUNA, ostvarite popust do OVOG datuma! Spanić: Odluka donesena jer su građani redovne platiše!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track