U VELIKOJ AKCIJI PAO I CRNOGORSKI ESKOBAR: Pogledajte snimak hapšenja krimi-grupe u kojoj su pripadnici bili Srbi (VIDEO)
Ilustracija, Foto: EPA/Boris Pejović

hapšenje

U VELIKOJ AKCIJI PAO I CRNOGORSKI ESKOBAR: Pogledajte snimak hapšenja krimi-grupe u kojoj su pripadnici bili Srbi (VIDEO)

Crna Hronika -

U velikoj međunarodnoj akciji pod kodnim nazivom "General" koja je u širom Crne Gore, a u kojoj učestvuju i američka DEA, FBI i Europol, prema pisanju crnogorskih medija, lisice na ruke su stavljene Viktoru Drešaju, Vukanu Čokoviću (61), koji se ranije zvao Vinetu kao i Vasu Uliću, kog su mediji ranije naizvali crnogorskim Eskobarom. Lisice na ruke, kako navode, stavljene su i Vasovom sinu.

Inače, sva trojica su od ranije poznata policijama širom sveta.

U akciji u kojoj je 2015. u Madridu uhapšen Vukan Čoković, koji se tada zvao Vinetu, kako je Kurir pisao, učestovalo je čak osam zemalja među kojima je ključnu ulogu imao i MUP Srbije. Sa njim su tada uhapšeni i naši državljani Nikola Dondur, Gligorije Peljević, Dragan Vasić, Dragoslav Živković , Ivan Gucović, Nemanja Perić, Saša Jakovljević i Slavko Veselinović. Kriminalnoj grupi tada je zaplenjeno 3,5 tona kokaina.

- Banda je nabavljala velike količine kokaina iz Južne Amerike, koje je potom prekookeanskim brodovima krijumčarila do velikih evropskih luka. Imali su i mrežu kompanija za transfer i pranje novca, uglavnom u Portugalu, gde su sarađivali i s pojedinim bankarima - navodili su tada španski mediji, tvrdeći da je "posao" vođen iz Čokovićevih kancelarija u Madridu i Valensiji.

Inače, protiv Peljevića koji je tada uhapšen kao Čokovićev saradnik se pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi postupak zbog sumnje da je bio pripadnik takozvanog "Balkanskog kartela" za šverc sedam tona kokaina.

Gligorije Peljević
Gligorije Peljevićfoto: MUP, argentinska policija, Ilustracija

Vaso Ulić, koji je danas takođe uhapšen 2019. na osnovu Sporazuma o priznanju krivice sa tužilaštvom, u Crnoj Gori je bio osuđen na dve godine zatvora i 50.000 evra zbog organizovanog kriminala i međunarodnog šverca droge.

Prema navodima optužnice koja je tada podignuta protiv njega, Ulić je u drugoj polovini 2004. godine u Crnoj Gori i Australiji organizovao kriminalnu grupu,sa ciljem vršenja teških krivičnih dela, radi sticanja nezakonite dobiti, čije je delovanje planirano i sprovedeno na duže vreme u međunarodnim razmerama, jer se delatnost odvijala na teritoriji više država.

Bonus video:

00:13

Hapšenje u durmitorskoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track