Načelnik Službe za obezbeđenje u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu (Zabeli) smenjen je početkom jula sa mesta načelnika Posebnog odeljenja i privremeno je upućen na rad u drugu kazneno-popravnu ustanovu dok se ne utvrde sve činjenice i okolnosti u vezi sa bekstvom jednog osuđenika krajem prošlog meseca iz ovog zatvora, saznaje Kurir.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija potvrdili su nam ovu informaciju.

Kako navode, zbog teže povrede radnih obaveza i dužnosti pokrenut je disciplinski postupak protiv dvojice pripadnika Službe za obezbeđenje i jednog zaposlenog u Službi za obuku i upošljavanje osuđenih lica.

whatsapp-image-20200416-at-09.32.36-16-04-2020.jpg
Ana Paunković 
Zatvor Zabelafoto: Ana Paunković

- Kao što smo najavili u junu, svaki bezbednosni propust će biti najstrože sankcionisan. Bez obzira sto je straža brzo reagovala i sprečila pokušaj bekstva drugog osuđenika koji je osuđen na kaznu od 20 godina zatvora, to ne umanjuje značaj onoga što se desilo. Svaki vanredni događaj krajnje ozbiljno shvatamo i preispitujemo kako postojeće bezbednosne procedure da unapredimo. To treba isto da učine i oni koji neposredno rade sa licima lisenim slobode jer taj posao zahteva maksimalnu posvećenost i doslednost u sprovođenju naloženih procedura - ističu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za Kurir.

Podsetimo, 19. juna iz zatvora Zabela pobegao je osuđenik Danijel M. koji je služio kaznu od pet godina zatvora zbog krađa. On je 27. juna uhapšen i vraćen u zatvor, dok je drugi osuđenik koji je sprečen u pokušaju bekstva iza rešetaka zbog razbojništva.

Inače u Posebnom delu Zabele, takozvanom Alkatrazu iz kog je smenjen načelnik, kaznu služi i bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija.

Bonus video:

Kurir televizija Ispovest čuvar iz KPZ Padinska skela ledi krv u žilama