DA LI JE UBISTVO POLICAJCA U LOZNICI ČIN TERORIZMA? Eksperti: Tužilaštvo da ispita svaki detalj pre donošenja kvalifikacije dela
Foto: Kurir TV, Facebook

kurir televizija

DA LI JE UBISTVO POLICAJCA U LOZNICI ČIN TERORIZMA? Eksperti: Tužilaštvo da ispita svaki detalj pre donošenja kvalifikacije dela

Crna Hronika -

Policajac Nikola Krsmanović, pripadnik Granične policije, koji je ubijen u Loznici, biće sahranjen sutra na groblju u njegovom rodnom selu Jarebice. U Loznici će u subotu biti dan žalosti zbog njegove smrti, dok će u nedelju biti održana komemoracija u Vukovom domu kulture.

U jutarnjem programu Kurir televizije, gosti su bili Dejan Milutinović, predsednik Strukovnog udruženja sektora bezbednosti, i Karlo Dulović, bivši stručnjak za bezbednost u ambasadi SFRJ u Švajcarskoj, koji su govorili o ovom tragičnom događaju.

- Pre svega želim da izrazim saučešće porodici poginulog kolege Nikole Krsmanovića. Ovaj događaj je još jedan tragičan dokaz koliko je posao policajca težak, odgovoran i rizičan. Na svakom koraku vreba opasnost. Bitno je da policajci budu dobro obučeni i da svoj posao rade profesionalno. Ovo je težak udarac za porodicu, ali i za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Policija sada mora da ispita sve okolnosti ovog događaja - kako je izvršilac ušao na teritoriju Republike Srbije, sa kim i zašto - rekao je Milutinović.

Karlo Dulović
foto: Kurir Televizija

Dulović je najpre zamolio sve koje izlaze u javni medijski prostor da ne donose preuranjene zaključke, a potom dodao:

- Teške kvalifikacije za određeno krivično delo donose nadležni državni organi, tužioci i policija, nakon prikupljanja svih dokaza. Terorizam je ozbiljan pojam koji se ne sme olako koristiti. Policija i tužilaštvo moraju da prikupe sve dokaze, a onda će tužilac dati konačnu kvalifikaciju dela - rekao je Dulović.

Karlo Dulović
foto: Kurir Televizija

Milutinović se potom osvrnuo pripremljenost policajaca u Loznici.

- Policajci su bili na rutinskoj kontroli kada su napadnuti. Očigledno nisu bili adekvatno pripremljeni za ovakvu situaciju. Naši policajci često rade u uslovima gde nisu dovoljno zaštićeni i opremljeni. Država mora da stane iza svakog policajca i obezbedi im adekvatne uslove za rad.

Karlo Dulović
foto: Kurir Televizija

Dulović se složio sa Milutinović i dodao:

- Policija mora imati ovlašćenja i licence koje će se redovno obnavljati. Država mora da se pobrine za svoje policajce, kako bi mogli da obavljaju svoj posao bez straha od osude javnosti i bez korupcije. Policajac mora biti zaštićen, ali i odgovoran za svoja dela. Država mora da pronađe balans između bezbednosti i sloboda građana. E sad, kako je došlo do stradanja policajca? Nisu bili adekvatno pripremljeni, ali neću u to ulaziti. Zna se šta policija mora da ima, kako da reaguje i kako da se ponaša. Oni su otišli na streljanje kao glineni golubovi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:18

KOMŠIJE RAZOTKRILE TAKSISTU KOJI JE VOZIO UBICU IZ LOZNICE: Reporter Kurira sa lica mesta otkriva najnovije detalje slučaja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track