"OSUMNJIČENIMA ZA ODAVANJE VOJNIH TAJNI IZ FABRIKE U VALJEVU PRETI DO 15 GODINA ZATVORA": Advokat objasnio pravne aspekte slučaja
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"OSUMNJIČENIMA ZA ODAVANJE VOJNIH TAJNI IZ FABRIKE U VALJEVU PRETI DO 15 GODINA ZATVORA": Advokat objasnio pravne aspekte slučaja

Crna Hronika -

Trojica inženjera namenske industrije "Krušik" privedena su zbog sumnje da su duže vreme odavala strancima vojne tajne iz fabrike. Pretresi stanova osumnjičenih rezultirali su zaplenom velike količine laptopova, telefona, hard diskova, kao i veće količine novca, za koji se sumnja da je dobijen špijunskim aktivnostima.

Na ovu temu u jutarnjem programu govorio je advokat Dragoslav Ljubičanović.

Advokat Dragoslav Ljubičanović objasnio je pravne aspekte ovog slučaja i moguće posledice za osumnjičene.

- Ukoliko je došlo do davanja službenih tajnih podataka, možemo govoriti o postojanju krivičnog dela špijunaže. U tom slučaju, zaprećena kazna je od 3 do 15 godina zatvora - rekao je Ljubičanović.

Dragoslav Ljubičanović
foto: Kurir televizija

Ljubičanović je istakao da je ovo krivično delo od velike važnosti za državu, jer odavanje vojnih tajni može naneti značajnu štetu Srbiji.

- Ovo delo je predviđeno za situacije kada nešto od vitalnog interesa za Republiku Srbiju iznosi, sakuplja i predaje nekoj drugoj državi ili organu - dodao je.

Ljubičanović je izrazio zabrinutost zbog mogućeg odlaganja krivičnog gonjenja ili koruptivnih uticaja koji bi mogli uticati na ishod ovog slučaja.

- Moj najveći strah je da će, kada se radi o davanju podataka iz naše namenske industrije, opet doći do gubljenja ovog predmeta u izmaglicama pravosudnog sistema - rekao je.

04:30

OSUMNJIČENIMA ZA ODAVANJE VOJNIH TAJNI IZ FABRIKE U VALJEVU PRETI DO 15 GODINA ZATVORA: Advokat objasnio pravne aspekte slučaja

On je naglasio važnost sveobuhvatnog razotkrivanja cele mreže koja stoji iza ovih špijunskih aktivnosti.

- Državni organi moraju savesno obaviti svoj posao, istražiti ko je omogućio ovim inženjerima da prenose podatke, ko su im kontakti u zemlji i inostranstvu - istakao je Ljubičanović.

Ljubičanović je naglasio da pojedinci koji izvršavaju ovakva krivična dela retko deluju sami.

- Uvek postoji mreža kontakata koja im pomaže u prikupljanju i prenošenju osetljivih podataka. Republika Srbija ulaže značajna sredstva u razvoj svojih vojnih sistema i tehnologija, a špijunažom ti podaci postaju dostupni drugim državama bez ulaganja sličnih resursa - rekao je.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:22

BEZBEDNOST I ŠPIJUNAŽA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track