PRESUDA VIŠEG SUDA U BEOGRADU 6 P3 br. 53/23
Foto: Nemanja Nikolić

PRESUDA VIŠEG SUDA U BEOGRADU 6 P3 br. 53/23

Crna Hronika -

U IME NARODA

VIŠI SUD U BEOGRADU,

sudija Nebojša Đuričić, u parnici tužilaca Vlada Božovića, Mire Božović i Nađe Božović, svi iz Beograda, čiji je zajednički punomoćnik Vlastimir Janković, advokat iz Beograda, protiv tuženih Mondo Inc d.o.o. Beograd, pravnog sledbenika Adria media group d.o.o. Beograd, sa sedištem u Beogradu, i Rajka Nedića, radi povrede prava na dostojanstvo ličnosti i drugo, vrednost predmeta spora 800.000,00 dinara, po zaključenju glavne rasprave, dana 3. 10. 2023. godine, doneo je sledeću

PRESUDU

I UTVRĐUJE SE

da je tužiocima Vladi Božoviću, Miri Božović i Nađi Božović povređeno pravo na dostojanstvo ličnosti - pijetet i pravo na privatnost objavljivanjem teksta u štampanom izdanju dnevnih novina Kurir od 19. 11. 2020. godine pod naslovima: "Najnoviji trend u Beogradu. Vidimo se u čitulji, mafijaše sahranjuju u 'elitnom' delu groblja, grobnice im plaćaju čak i po 20.000 evra. Grobnice u ovom delu Novog bežanijskog groblja su luksuzne i potpuno odudaraju od ostalih spomenika"; i "Vidimo se u čitulji", "mafijaše sahranjuju u grobnice koje koštaju više od 20.000 evra", što je tuženi Rajko Nedić, odgovorni urednik štampanog izdanja dnevnih novina Kurir, dužan priznati i trpeti.

II UTVRĐUJE SE da je tužiocima Vladi Božoviću, Miri Božović i Nađi Božović povređeno pravo na dostojanstvo ličnosti - pijetet i pravo na privatnost objavljivanjem teksta u internet izdanju dnevnih novina Kurir od 19. 11. 2020. godine pod naslovom: "Vidimo se u čitulji", "mafijaše sahranjuju u grobnice koje koštaju više od 20.000 evra", što je tuženi Rajko Nedić, odgovorni urednik internet izdanja dnevnih novina Kurir, dužan priznati i trpeti.

III OBAVEZUJU SE tuženi Mondo Inc d.o.o. Beograd i Rajko Nedić da po osnovu naknade nematerijalne štete na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede prava na dostojanstvo ličnosti i autentičnost (pijetet) svakom od tužilaca, i to Vladi Božoviću, Miri Božović i Nađi Božović, solidarno isplate iznose od po 45.000,00 dinara, sve sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana 3. 10. 2023. godine, kao dana presuđenja, do isplate, sve u roku od 15 dana od dana prijema presude.

IV ODBIJA SE tužbeni zahtev tužilaca u delu kojim su tražili da se obavežu tuženi Mondo Inc d.o.o. Beograd i Rajko Nedić da na osnovu naknade nematerijalne štete na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede prava na dostojanstvo i autentičnost (pijetet) solidarno isplate tužiocu Vladi Božoviću iznos od još 155.000,00 dinara, tužilji Miri Božović iznos od još 155.000,00 dinara i Nađi Božović iznos od još 105.000,00 dinara, sve sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana 19. 11. 2023. godine do isplate.

V OBAVEZUJU SE tuženi Mondo Inc d.o.o. Beograd i Rajko Nedić da po osnovu naknade nematerijalne štete na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede prava na privatni život i lični zapis svakom od tužilaca, i to Vladi Božoviću, Miri Božović i Nađi Božović, solidarno isplate iznose od po 45.000,00 dinara, sve sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana 3. 10. 2023. godine, kao dana presuđenja, do isplate, sve u roku od 15 dana od dana prijema presude.

VI ODBIJA SE tužbeni zahtev tužilaca u delu kojim su tražili da se obavežu tuženi Mondo Inc d.o.o. Beograd i Rajko Nedić da na osnovu naknade nematerijalne štete na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede prava na privatni život i lični zapis solidarno isplate tužiocu Vladi Božoviću iznos od još 55.000,00 dinara, tužilji Miri Božović iznos od još 55.000,00 dinara i Nađi Božović iznos od još 5.000,00 dinara, sve sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana 19. 11. 2020. godine do isplate.

VII ODBIJA SE tužbeni zahtev u delu u kom su tužioci tražili da im tuženi Mondo Inc d.o.o. Beograd i Rajko Nedić iz Beograda, na iznose dosuđene stavom trećim i petim izreke, isplate zakonsku zateznu kamatu počev od iznos od 19. 11. 2020. godine pa do 2. 10. 2023. godine.

VIII OBAVEZUJE SE drugotuženi Rajko Nedić, odgovorni urednik štampanog i elektronskog izdanja dnevnih novina Kurir, da uvod i izreku ove presude objavi u štampanom i internet izdanju dnevnih novina Kurir u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude.

IX OBAVEZUJU SE tuženi Mondo Inc d.o.o. Beograd i Rajko Nedić da tužiocima solidarno naknade troškove postupka u iznosu od 235.850,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana nastupanja uslova za izvršenje pa do isplate, sve u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track