BLAŽIĆU SUDE U ISTOJ SUDNICI KAO "ZEMUNCIMA" I JOCI AMSTERDAMU: Masovni ubica biće iza neprobojnog stakla!
Foto: Nenad Kostić, Ana Paunković

centralni zatvor

BLAŽIĆU SUDE U ISTOJ SUDNICI KAO "ZEMUNCIMA" I JOCI AMSTERDAMU: Masovni ubica biće iza neprobojnog stakla!

Crna Hronika -

Uroš Blažić (22) iz Dubone kod Mladenovca, koji je optužen da je 4. maja prošle godine ubio devetoro, a ranio još 12 mladih, sutra bi trebalo da sedne na optuženičku klupu sudnice koja se nalazi unutar Okružnog zatvora u Beogradu.

Pripremno ročište je, podsetimo, bilo planirano za 23. maj u Višem sudu u Smederevu, ali je zbog incidenta koji se tada dogodio, kada su ožalošćeni članovi porodica pred sam početak pokušali da nasrnu na Blažića, suđenje prebačeno u najbezbedniju sudnicu u Srbiji.

Uroš Blažić
Uroš Blažićfoto: Nenad Kostić

Ova "specijalna sudnica" otvorena je 2009. godine i tek nekoliko suđenja je održano u njoj. U boksu za optužene dosad su sedeli pripadnici zemunskog klana, braća Aleksandar i Miloš Simović i Sretko Kalinić, zatim Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, nekadašnji svedok saradnik protiv "zemunaca" Ljubiša Buha Čume, kao i Željko Milovanović koji je svojeveremno pokušao da pobegne iz pritvora Specijalnog suda i još nekoliko javnosti manje poznatih pritvorenika.

- Posle incidenta koji se dogodio u sudu u Smederevu, odlukom Vrhovnog suda Srbije suđenje je prebačeno u sudnicu Okružnog zatvora u Beogradu iz razloga bezbednosti - podseća sagovornik Kurira.

Braća Simović
Braća Simovićfoto: Facebook/Legende Devedesetih

Kako navodi, i dosad su se u ovoj prostoriji, u koju se ulazi samo uz odobrenje i strogu kontrolu koju mora da prođe svako pre nego što uđe u nju, održavala takozvana suđenja visokog rizika. Svako ko ulazi mora da se identifikuje ličnom kartom, ostavi na ulazu sve elektronske uređaje i prođe skener.

- Upravo je sudnica i napravljena kako pritvorenici, koji bi, na primer, potencijalno mogli da pripremaju bekstvo, ili kao u ovom slučaju mogli da budu izloženi opasnosti, imali suđenje u prostoriji u kojoj je najmanja verovatnoća da se bilo šta dogodi. Ona se nalazi u unutrašnjosti Centralnog zatvora. Nema prozor koji je direktno izložen "spoljnom svetu", niti u nju može da se uđe "slobodno". Da bi se stiglo do sudnice, prolaze se tri kontrole, u nju publika ne može da unese čak ni mobilni telefon - objašnjava sagovornik Kurira.

Sretko Kalinić
Sretko Kalinićfoto: Privatna Arhiva

On dodaje i da se optuženi uvode na odvojeni ulaz od publike, kroz drugi deo zgrade CZ-a i da su od dela, u kom će sedeti porodice ubijenih, odvojeni neprobojnim staklom.

- Gotovo da je nemoguće ni da čuju jedni druge, a kamoli da se fizički susretnu - dodaje naš sagovornik.

Joca Amsterdam
Joca Amsterdamfoto: Zorana Jevtić

Inače, osim Blažića, na optužnici je i njegov otac Radiša Blažić koji se tereti da je nelegalno nabavio oružje kojim je njegov sin počinio zločin.

- Pripremno ročište koje je zakazano za sutra je zatvoreno za javnost. Na njemu bi tužilaštvo i odbrana trebalo da predlože dokaze, a oni koje sudsko veće prihvati biće izvođeni tokom suđenja. Optuženi će samo biti pozvani da se izjasne kratko o krivici, a detaljnu odbranu bi trebalo da iznesu kada počne javno suđenje, koje će se održavati u istoj sudnici - objašnjava naš sagovornik. Podsetimo, u jezivom krvavom pohodu u mestima Dubona i Malo Orašje Uroš Blažić je nasumice pucao na ljude, a potom pokušao da pobegne. Policija je uspela da ga uhapsi.

Haos u Smederevu

Blažić bio okovan lancima

Uroš Blažić je na prethodno pripremno ročište, koje je trebalo da bude održano u Višem sudu u Smederevu, doveden u pratnji velikog broja stražara, okovan lancima i sa pancirom na telu. Iako su mere obezbeđenja bile ogromne, čim su se vrata sudnice zatvorila roditelji nastradale dece skočili su na optuženog za ubistvo. Dramu koja je trajala svega 15 sekundi, a koja je pretila da preraste u potpuni haos, sprečili su stražari koji su munjevito odreagovali i trčećim korakom okrivljene izveli iz prostorije.

Bonus video:

00:22

Dovođenje Uroša Blažića na suđenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track